torsdag 27 maj 2010

Sudret på hugget

På jobbet genomförs varje år resor med 9:e klasserna. De kallas för "Sudret på hugget" och är en studieresa som bekostas av elevföretaget. Syftet är att visa eleverna att det finns mer i Sverige än södra Gotland, och att det finns olika möjligheter till utbildning och yrken.
I tisdags morse bar det av med 41 elever mot huvudstaden. Dag 1 var det mycket resa; båt, buss och tunnelbana innan vi var framme vid vandrarhemmet. Sen väntade en guidad tur på Judiska museet. Ett gripande och tänkvärt studiebesök, och en introduktion inför elevernas vidare resa till Polen på temat tolerans.
Dag två hade jag förmånen att få åka med på studiebesök på polishögskolan. Vi möttes av fyra trevliga gotländska aspiranter som visade oss runt i mindre grupper. Eftersom det pågick slutövning inför examen, så fick vi se demostrationer, rån, kravallpolis, snatteri m.m. Allt som rollspel i träning inför kommande händelser. Häftigaste upplevelsen tyckte eleverna var när vi fick se hur de simulerade olika situationer i ett datorprogram där de agerade inför en storbildsskärm och läraren kunde anpassa situationen efter hur aspiranten agerade.
Andra studiebesöket för dagen var på riksdagen. Där fick vi en guidad tur av en elevs syster som jobbar där som allianssamordnare för moderaterna. På kort varsel ställde hon upp och vi alla som var med uppskattade en tur i maktens korridorer.
Vi kunde bland annat konstatera att Fredrik Reinfeldt inte har så långt till jobbet. Och att det är taggtråd på taket intill hans hus.
Efter två intensiva dagar åkte jag hem till Gotland och eleverna åkte tillsammans med 4 lärare vidare på sin toleransresa till Polen. Jag är helt säker på att de kommer att få en härlig, lärorik, intressant resa.

lördag 22 maj 2010

En fantastisk vårkväll

Hela veckan har det varit fantastiskt väder. Sommarväder. Fast det bara är maj. Och ikväll har vi en härligt fantastiskt varm försommarkväll.
Våga inte klaga på vädret säger jag, efter den kalla och snörika vintern så är det härligt med sol och värme.
Naturen exploderar och både äppelträdet
och körsbärsträdet blommar.
Kisse får vårkänslor och klättrar träd i jakt på små söta fåglar.
Eller ligger bara och njuter under syrenen.

torsdag 13 maj 2010

Kolmila

Ikväll blev det besök vid kolmilan. TV:n har ändå inte funkat, och ett besök vid tändningen av kolmilan var en lagom cykelutflykt för hela familjen.


Uffe och Erling berättade vad som behövde ordnas innan man kan tända. Bland annat skall hon döpas. Hon fick heta Saga.
När väl elden var tänd måste hela hålet fyllas med ved, och allt skall brinna hela vägen upp innan man kan lägga på locket. Det blir mycket rök innan det är klart. Det krävs mycket fixande och trixande. Vi som var publik fick njuta av elever från musikklassen i år 9 på Högby under tiden, som sjöng fina sånger, bland annat "jag väntar vid min mila". Nu kommer milan att vara igång i 3 dagar. Sedan kommer det att finnas alldeles utmärkt kol. Och förhoppningsvis kan man köpa en säck.

Besök på jobbet

Radio Gotland kom förbi jobbet igår. De ville prata med eleverna om vad de tycker om duscharna, och vad som planeras att göras. Vi gick ut i hallen för att ta en titt, och de fungerar ju inte så bra. Det sprutar lite hit och dit, och har man tur blir man tillräckligt blöt för att få bort svetten.

Mycket beror på att de kalkar igen. För ett 10-tal år sedan stängde man av avhärdningen av vattnet som går till idrottshallen och ishallen. Detta, enligt de som var med då, för att det blev för dyrt att använda avhärdat vatten i ishallen.

Konsekvensen har blivit att duscharna i gympahallen kalkar igen.

Reportern ställde frågan till mig om jag trodde att problemet hade blivit åtgärdat om det hade varit vuxna/personal som haft samma problem. Här tror jag inte att det spelar någon roll. Det är ju inte "skolans" idrottshall, utan den används ju av en massa folk på kvällstid och på helger. Och de vuxna som duschar då har samma problem.

Det som är frustrerande i historien är att det inte händer något. Vi jobbar med elevdemokrati och försöker lära eleverna att man kan och skall försöka påverka sin situation genom demokratiska beslut. När sedan eleverna år efter år märker att inget händer tappar de tilltro till systemet. Redan vid 15 års ålder.

Att systemet för felanmälan hos Tekniska förvaltningen uppenbarligen inte fungerar är något som förvaltningen behöver ta tag i. Fastighetsservice skall serva sina kunder, det är inte kunderna som skall behöva kräva service. Den här gången har jag inte orkat ringa runt och vara arg, som jag gjorde i vintras när ingen brydde sig om att taket rasade in. Jag skall som kund inte behöva bli arg. Det skall ske saker ändå!

Kanske allt skulle må bra av att konkurrensutsättas?

tisdag 11 maj 2010

Radio Gotland igen

Radio Gotland hörde av sig till jobbet idag igen. Eller igen, och igen. Det var ju några månader sedan sist. Nu har de läst Miens "mail från gården" i måndagens GA. Där har hon skrivit om sin dotters öden och äventyr i Högbyskolans lokaler.

Detta har föranlett radion att ringa skolan idag. Och eftersom jag är huvudskyddsombudet som stängde omklädningsrum i vintras så ville de prata med mig. Och ja, jag håller med Mien. Från skolans sida har vi felanmält, vi har anmält från skyddsronderna (ja, det skall vara plural), elevrådet har lyft frågan i åratal. Och precis inget händer.

Jo, de kalkar av duscharna med jämna mellanrum. Men det hjälper inte. De sprutar åt alla håll i alla fall. Och på tal om fall, så rinner vattnet åt fel håll, ut i omklädningsrummet. Och jo, det är som Mien skriver, att den dusch som funkar bäst är handikappduschen.

Nu är det ju inte bara skolan som använder hallen och omklädningsrummen. Höst, vinter och vår är hallen oftast bokad på kvällar och helger också. Där spelas fotboll och bandy m.m. Och även behöver kunna duscha efter träning. Ett normalt underhåll skulle inte skada, men det har varit eftersatt under många år nu.

Något som är positivt i sammanhanget är att det i dagarna kommit upp dörrar in till duschrummen så att man inte kan se rakt in i duscharna när man öppnar dörren till omklädningsrummet, det är bra och ett steg på vägen mot en bättre miljö.

Men när man nu skall riva upp taken och fixa vattenskadorna i sommar, så kan man väl passa på att renovera duschrummen också?

Viktig artikelserie

Aftonbladet har en viktig artikelserie som pågår just nu. Den handlar om män som mördat sina respektive. Till dags dato skriver de om 153 kvinnor som blivit mördade av sina män. I reportageserien diskuteras också straff, vård och om samhället tar de hotade kvinnorna på allvar.

Våld och hot är aldrig acceptabelt och samhället måste ta hotade kvinnor (och män) på allvar.

Läs och begrunda. Viktig läsning!

torsdag 6 maj 2010

Wetterstrand har talat

Idag kom ännu en opinionsundersökning. Nu skall man ta dessa med en nypa salt. I förra veckan skrev DN att oppositionen har ett ointagligt försprång, idag skriver de att Alliansen leder opinionen.

Oavsett hur det ligger till så kan man konstatera att Maria Wetterstrand från miljöpartiet har varit ganska osynlig i debatten under våren. Fram tills nu. Är det därför som miljöpartiet backar? Eller beror det på en del av deras uttalanden? Som till exempel...


På frågan hur en del skall ha råd att bo kvar när fastighetsskatten återinförs svarar miljöpartiets representant vid intervjun i P1 att: de får väl ta lån. Har man råd att ha ett hus som är värt mer än 5.5 miljoner, så får man väl ta lån. Eller också får man sälja det, det finns ju ett värde i huset.

Reportern frågade om hon verkligen ansåg det rimligt att man skulle ta lån på sitt hus för att betala skatt, och miljöpartisten (vars namn jag inte minns, men hon deltog i presentationen av skuggbudgeten) svarade samma sak igen.


Man häpnar.


Alla bor inte i Djursholm, där det kanske inte är så stora problem med en fastighetsskatt på 20.000 kr/år. Det bor folk på landsbygden också. Till exempel på Fårö och Storsudret här på Gotland. Där är huspriserna horribla, upptrissade. Då kan höjd fastighetsskatt vara förödande för åretruntboende. Eller för gamla strävsamma gamla människor, med låg pension som vill bo kvar i sin hembygd. Är det rätt att tvinga dem att ta lån för att kunna betala fastighetsskatten?


Ett annat uttalande av en miljöpartist som fick mig att hicka till läste jag i Gotlands Tidningar. Denna kvinna sa att hon valt att bo i stan för miljöns skull, och det är väl fullt tillåtet som argument om man vill det. Då behöver man ingen bil säger hon. Nej, då behöver man ingen bil. Men det finns folk som väljer att bo på landet. Och som vill att landsbygden skall leva, och inte vara ett museum eller enbart ett reservat och en rekreationsplats för stadsbor. Och vi behöver bilen. Till mer än att åka till jobbet.


Miljöpartiet får gärna fortsätta att visa färg. Det gör ingenting alls.

söndag 2 maj 2010

Lövsprickning

Nu är det vackert ute! Maj månad är nog den vackraste av årens månader, när löven äntligen spricker ut på träden och värmen återvänder. Speciellt i år, när vintern har varit lång och kall, så känns det otroligt skönt när det nu äntligen börjar bli lite varmare ute.
På vår spirea har löven börjat spricka ut den här veckan.
Och igår åt vi säsongens första rabarberpaj. Fantastiskt gott!

lördag 1 maj 2010

Mer lokal mat på kommunala fat!

Jag lyssnar sällan på Radio Gotland, det skall jag erkänna. Men igår på väg till fagningen var radion igång i bilen. Då fick jag höra att Radio Gotland låtit en konsult granska Gotlands kommuns inköp för att se hur mycket som är inköpt lokalt och hur mycket som fraktas hit från fastlandet.

Intressant!

Resultatet visar att Gotlands kommun är lika dålig som andra kommuner på att handla lokalt. Och att man felaktigt hänvisar till LOU (lagen om offentlig upphandling) när man anvisar varför man handlar som man gör. Det handlar istället om kunskap, eller brist på kunskap hur man kan göra när man upphandlar.

Det här är precis vad vi i Centerpartiets "matgrupp" pratat om och vill jobba för. Mer lokal mat på kommunala fat! Och det går! Det visar även konsultrapporten.

Det går att ställa krav i upphandlingar. Det kan vara krav på hur vi vill att djurhållningen skall vara. Det kan vara krav på hur stor %-andel kött som korven skall innehålla. Det går också dela på upphandlingarna, och göra flera små. En upphandling för potatis, en för morötter, en för mejeriprodukter. Då får mindre företag en chans att konkurrera med de större.

Mer lokal mat på kommunala fat!

Ja! Heja Peter!

Barn- och utbildningsförvaltningen vill behålla Tjelvar (som är buf:s first-class klient). Samtidigt säger man att man inte vill betala för kommunens halvhjärtade och försenade projekt "Merit".

Bra säger jag!

Samtidigt säger Peter Molin att han tröttnat på hur kommunens IT-arbete fungerar, och att skolan hellre själva vill ta hand om IT, service och inköp.

Det är på tiden! Det är inget fel på killarna som kommer ut och hjälper oss (för det är mest killar). Men hela systemet är katastrofalt stelbent och jag är helt övertygad om att förvaltningen och skolorna kan spara både tid, pengar och engeri på att själva administrera IT-systemet.

Som det är nu så är vi inte betrodda till någonting. Vi kan inte installera tex. skype om vi vill arbeta pedagogiskt med det. Vi kan inte uppdatera program till nyare versioner. Vi kan inte ens ställa in klockan på datorn.

Heja Peter! Heja BUN! Stå på er, och se till att vi slipper centralstyrning av IT!