tisdag 27 juli 2010

Nu föds fler!

Enligt dagens Gotlands Allehanda så föds det fler barn på Gotland nu igen. Det är bra! Barnafödandet har alltid gått i vågor, det skall vi komma ihåg. Nu när 90-talets babyboom-barn gått genom grundskolan så kan vi inte nedrusta och lägga ner.

Att stänga igen skolor och flytta på barn är inte en långsiktig lösning.

Vi måste i stället planera för att nya barnkullar kommer, och se till att vi har en modern skola som är anpassad till hur föräldrarna och barnen vill ha den, så väl till innehåll som till lokaler.

fredag 16 juli 2010

Svårt för bönder att vara föräldralediga

Svårt för bönder att vara föräldralediga, det är rubriken idag på sidan 21 i GotlandsTidningar. I artikeln som kommer från TT redovisas en undersökning som LRF:s jämställdhetsakademi låtit SIFO göra. Siffrorna är sorglig läsning. Var tionde mamma i bondeyrket tar ut mindre än en månads föräldraledighet. Bland papporna är det sex av tio som tar ut så lite.

52 % av kvinnorna och 3 % av männen tar ut mer än ett halvårs föräldrapenning. Jo, ni läste rätt, det är inte fler som tar ut föräldraledighet.

LRF:s ordförande, Lars-Göran Pettersson säger i artikeln att han inte är förvånad över siffrorna, och att det naturligtvis inte är bra. "Om företagare väljer att inte ta ut föräldraledighet är det viktigt att förstå varför... Enklare regler för företagare och sänkt arbetsgivaravgift skulle gynna familjejordbrukarna" enligt Pettersson. Han säger vidare: "Det sociala skyddsnätet borde också vara bättre anpassat för företagare. 30 procent av kvinnorna skulle vilja använda vab-pengen till att köpa in tillsyn av sjuka barn exempelvis vid höbärgning".

Jag tycker han har rätt. Det borde finnas smidigare lösningar så att även lantbrukare (och andra företagare) har möjlighet att ta ut föräldraledighet, eller i alla fall delar av den. Jag har länge funderat på, och frågat hur folk tänker, som vill lagstifta om helt delad föräldraledighet. Hur funkar det för företagare i praktiken?

Det måste finnas valfrihet i föräldraförsäkringssystemet. OM man inte kan lösa det så att det är möjligt att dela på föräldraledigheten rent praktiskt, låt den då inte brinna inne bara för att föräldraförsäkringen är anpassad till löntagare och inte till företagare.

Ytterligare något som skulle underlätta (både för företagare och många löntagare) är barnomsorg på obekväm tid. Alltså helger och nätter. Många som jobbar inom serviceyrken och turism får ihop sitt livspussel genom hjälp av anhöriga. Barn skall inte vara på förskolan jämt, men det måste finnas möjlighet att ha tillgång till barnomsorg när man arbetar. Oavsett när arbetet utförs. Och detta oavsett om man är företagare eller löntagare.

Alliansen presenterar idag sitt program för familjepolitik (DN skriver om det här); 10 steg mot tryggare barn. Det mesta tycker jag är bra, men jag saknar en tydlig tanke gällande företagare med barn. Man skriver att man "vill utforma de offentliga systemen på ett sådant sätt att samhället i första hand stöttar och hjäper, inte styr och hindrar."

Det låter bra tycker jag. Jag vill att framtidens föräldraförsäkring och barnomsorg skall byggas på valfrihet och flexibilitet, inte på tvång och lagstiftning.

torsdag 15 juli 2010

Slåtter

Igår var det dags för den första av tre slåttrar i sommar. Det är grannen som alltid bjuder till första slåttern, i år i fantastiskt högsommarväder.
Barnen krattar inte så mycket, utan brukar tillbringa tiden med lek samt att bjuda runt på dricka till de som arbetar. Förr i tiden lade man höet i breden som soltorkades för att sedan lastas på vagnar. Nu är det lite mer rationaliserat. Gräset slås med lie och krattas ihop. Sen körs det, med hjälp av traktor, till en vagn för vidare färd mot vinterns lagring.
När gräset är avhugget med lien och hopräfsat med hökrattorna är det dags för fika vid långbord. Och senare på kvällen blir det slåttermiddag hemma på gården, med levande musik som pågår in på natten.

Alltid lika trevligt.

torsdag 8 juli 2010

Centerns dag i Almedalen

I går var det Centerns dag i Almedalen, och vi gjorde därmed en eftermiddag i stan. Med 3 barn med sig får man begränsa vart man går och hur länge man är inne, men de skötte sig väl. Att bara ta sig fram i vimlet är en utmaning. Hästbacken ner är inte att leka med, man får kryssa mellan folk och har man, som vi, med oss två fastlänningar som känner massor med folk, så går det inte fort.

Det är politiker i varje hörn. Vi skulle in på G.A.D och köpa en bröllopspresent, och vem står då utan för Visby Kaffe och Chokladaffär. Jo, Margot Wallström håller ett anförande. En bit ner i backen utanför Centerns tält står jordbruksminister Eskil Erlandsson som barnen får hälsa på.

Nere vid Donners plats möter vi Gustav Fridolin, och längre ut på holmen står Tomas Bodström och försöker kränga sina böcker. (Det var ingen rusning kan jag avslöja.)

Barnen krävde glass, och eftersom Visby glass har suveränt utbud och är oerhört gott så gick vi dit för att proviantera. Vi kan verkligen rekommendera, speciellt deras mjukglass!
Efter ytterligare lite mingel, och ett besök på briggen Tre Kronor af Stockholm så hamnade vi till slut i Almedalen, som ju också var målet för dagen.
Där invigdeEskil Erlandsson "smaka på Gotland". Centern på Gotland kommer att satsa på mat i det offentliga rummet om vi vinner valet i höst. Bra mat för gamla och unga, och maten skall inte vara åksjuk när den landar på våra fat.
Sedan delade Andreas Carlgren ut Centerns miljöpris till två taxiföretag som aktivt jobbar för miljövänligare trafik.

Efter underhållning av Pistoff var det dags för Maud Olofsson att tala inför runt 2.600 samlade personer. Ett bra och inspirerande tal, där hon inledde med att berätta att hon är stolt över att hon sagt nej till oljeborrning i Östersjön. Bra! Vi vill INTE ha oljeprospektering i Östersjön, havet är alldeles för känsligt för det.
Utöver miljön nämnde hon mycket om företagande ochentrepenörsskap. RUT-avdraget har genererat ca.11.300 arbetstillfällen. Av dessa var ca.8.000 tidigare arbetslösa. Jag, och flera med mig, förstår fortfarande inte hur RUT kan vara så hemskt när ROT får finnas. Upplys mig gärna om vart problemet ligger. Svarta jobb blir vita, och fler får livspusslet att gå ihop. Massor av nya företag skapas och folk får jobb. Är det fel?

tisdag 6 juli 2010

Seminarium

I går var jag på mitt första seminarium någonsin på Almedalsveckan. Ja, jag vet. Borde jag inte ha varit inne tidigare och lyssnat på något av de spännande seminarier som finns överallt? Jo, kanske det. Men det är inte alltid så lätt att få ihop det när barnen är små. Men igår lyckades jag.
Seminariet handlade om: "Kvinnor, fred och säkerhet - en fråga för försvaret?", och arrangerades av Q4; alliansens fyra kvinnoförbund. Medverkande var försvarsminister Sten Tolgfors och i panelen satt, bland andra, Krister Fahlstedt, officer som förra året tjänstgjorde i Afghanistan som gender field advisor, Lena Ag som är generalsekreterare för "kvinna till kvinna" och Charlotte Isaksson som är gender advisor inom försvarsmakten.

Utgångspunkten var hur vi lever upp till FN:s resolution 1325, om kvinnor, fred och säkerhet.
Seminariet belyste på ett bra vis hur Sverige jobbar i det internationella arbetet för att leva upp till FN:s resolution. Försvarets gender field advisor fyller en viktig funktion i att belysa kvinnors rättigheter, och vi fick många exempel på hur man jobbar för implementera ett tänk som inkluderar hela befolkningen.

För de som rakt av kräver att Sverige skall ta hem sina styrkor från Afghanistan skulle jag rekommendera att man tar reda på mer fakta, vad vi egentligen gör där. Och vilken effekt det har. För hela befolkningen.