måndag 23 augusti 2010

Märkliga turer

Att valrörelsen är i full gång kan inte ha undgått någon, men idag har det varit märkliga vändningar i pressen.

Tomas Bodström, som tidigare varit för drogtester i skolorna, avböjer i direktsändning att själv göra ett test. "Jag struntar i det, jag känner inte för det", sa han. Jaha, okej...?! Eller?

Dagens andra överraskning (eller är någon överraskad?) stod miljöpartiet för som vill ha clowner på ålderdomshemmen, "de verkar ha så tråkigt" säger Esabelle Dingizian (mp). Jaha, hur tänkte du nu, undrar jag? Att de kan behöva clowner efter det att de fått sälja sina hus när de inte kan betala den höjda fastighetsskatten som ni lovar?

Skämt åsido så tror jag våra äldre blir gladare utan fastighetsskatt. Då kan de bo kvar i sina hus. Låt RUT-avdraget vara kvar så kan de välja vem som kommer och hjälper dem, om de behöver hjälp med något, och låt avdraget bli 75% för de över 75 år. Då kan de också själva välja vad de vill ha utfört.

När våra äldre vill bo i trygghetsboenden, låt dem då få möjlighet att bo i det område där de själva vill, se till att trygghetsboenden finns både på landsbygden och i tätorterna. Det skall vara självklart att gifta eller sambos skall få bo ihop även på äldreboenden och låt dem som vill ha husdjur få ha det om de vill, det finns forskning på att det sänker blodtrycket att klappa en katt. Näringsriktig, smakrik och lokalproducerad mat skall serveras. Maten skall inte vara åksjuk, och varför inte ett glas vin till helgen om andan faller på?

Det är på det sättet jag tror vi får äldre som mår bättre och är gladare. Inte genom clowner och miljöpartiets politik.

söndag 22 augusti 2010

Valvagnen i Eksta

Idag har jag varit i valvagnen igen.
En stund, i Eksta. Jättetrevligt att både träffa folk och prata med de andra som är kandidater.
Barnen gillar bäst att köra runt på traktorerna.
Vi som är kandidater till kommunfullmäktige sitter uppsatta till beskådande på ena sidan, de som kandiderar till Riksdagen sitter på andra sidan vagnen. Då får man se alla om man går den fina tipspromenadrundan som sitter runt vagnen.

Och det är klart man skall, eftersom det är så fina priser! Nästa gång jag har tjänstgöring i vagnen är dagen innan valet. Om jag inte slinker med någon gång mer innan. För det är faktiskt både kul och trevligt!

Välkomna!


En spännande vecka på gång

Den kommande veckan är det mycket som händer. På tisdag kommer eleverna tillbaka efter sommarlovet, och sonen börjar årskurs ett! Tänk vad tiden går!

Jag jobbar bara denna veckan ut, sen börjar jag mina studier vid Mittuniversitetet. Superkul skall det bli, om än lite nervöst, eftersom det är på helfart med ganska tufft schema. Den 26:e kan jag registrera mig, för att sedan påbörja studierna.

Till helgen åker maken, jag och de två äldsta barnen till Stockholm. Där skall vi träffa kusin med make och ha en härligt trevlig helg! Det blir Gröna Lund på lördagen, och lite shopping. Sen skall jag och mannen på RAW comedyclub på kvällen. Vi skall kvittera ut vår 40-årspresent där det även ingår barnvakt och en hotellövernattning. Trevligt skall det bli!

Programmet för resten av denna dag är trevligt umgänge i Centerns valvagn som idag besöker Sproge, Eksta och Fröjel. Det känns lite extra bra efter att ha läst den senaste opinionsundersökningen som ger alliansen ett försprång på 7.9%, och där SD hamnar under 4%. Nu kör vi. Ända in i kaklet!

onsdag 18 augusti 2010

Tillbaka till 1938

Idag har jag varit på Norrbys kulturreservat i Väte.
Gården testamenterades till Gotlands fornvänner 1995 och där har tiden gått sakta och varsamt fram sedan slutet av 30-talet. Mycket av det äldre är bevarat och intakt, vilket ger många minnesbilder av hur det var förr på landet.
Vi har fått oss en dos kulturpedagogik, och följdaktligen klätt oss med 1938 som utgångspunkt, så gott det gick i alla fall. Sedan blev vi indelade i grupper och fick själva skriva vårt scenario, tilldela oss roller, jobba med rekvisita utifrån den vi blev. Jätteroligt!
Det är ett intressant och mycket möjligt sätt att arbeta på. Tänk så mycket kulturmiljö vi har på ön, som vi inte ens tänker på! När man läser mellankrigstiden och andra världskriget så har vi bunkrarna runt kusten, Lagerlingen...
Till detta kan vi koppla litteratur och intervjuer, försöka hitta tidsenliga kläder och jobba med alla sinnen. Arbetssättet påminner om Storyline, med skillnaden att det här görs på plats.
Mer sånt här arbete i skolan!

lördag 14 augusti 2010

Kort sammanfattning av sommaren

Sommaren pågår ännu i allra högsta drag, även om almanackan visar mitten av augusti så har vi högsommarvärme, i alla fall idag.

Bloggandet har fått stå tillbaka i sommar till förmån för umgänge med släkt och vänner. Dagarna och kvällarna har varit fullbokade med trevliga möten och god mat.
I juli hade mamma sin sista slåtter i Solsänget, tyvärr valde vädergudarna att ställa till med det största åskovädret på flera år just denna dag.
Regnet öste ner i perioder och det åskade i stort sett hela dagen. Trots vädret så bärgades höet till viss del den lördagen,och till största delen på måndagen när det var bättre väder.
Vi hade också besök av kusins bror med familj. Med barn i samma åldrar hade vi ett mycket trevligt dygn tillsammans där vi bland annat lyckades hitta "baggarna pa haidi".

De gick ännu i sommarhagen då. Jag hoppas de får fortsätta gå fritt, och att kravet på ligghall för dem dras tillbaka.
I slutet av juli hämtade vi vår nya familjemedlem, Daisy.
Vipsan, vår gamla katt var måttligt imponerad i början, men har nu vant sig och de har till och med börjatbusa. På Vipsans villkor.

onsdag 11 augusti 2010

Valarbete

Nu har valarbetet dragit igång. Jag har mjukstartat lite, har inte alls haft någon ork i sommar till varken det ena eller det andra (vilket inte minst märkts på bloggen). Men nu skall jag försöka orka dra igång igen.

I helgen var det första gången som jag tjänstgjorde i Centerpartiets valvagn. Vi var i Rone vid kubb-VM och vädret var väl intedirekt med oss.
Vagnen skall besöka alla socknar på hela Gotland. Inuti finns en utställning där vi presenterar vad vi vill med Gotland, det finns bilder på kandidaterna och vi har också en tipspromenad med fina priser. På varje ställe finns ett gäng kandidater till fullmäktige som gärna svarar på frågor och tar emot synpunkter.

Vi bjuder på kaffe och något lokalproducerat vid de olika stoppen.

I morgon är vi i Gerum vid skolan mellan 16-17.30 och i Lojsta vid kyrkan mellan 18.30-20. På fredag är vi i Fardhem vid kyrkan 16-17.30 och vid Levide bygdegård 18.30 -20.

Välkommen på ett besök!