söndag 30 januari 2011

Demokratins kraft

Det är svårt att stoppa demokratins krafter när väl hjulet har börjat rulla. Det började med Tunisien härom veckan och nu har, det som väl måste kallas revolution, spridit sig till Egypten. Krafterna är enorma. Folkets krafter. På gatorna trotsar man regeringens utegångsförbud och fortsätter med protesterna, och kräver Mubaraks avgång.

Det är mäktigt hur man kan följa allt från första parkett trots att man inte är där. Via medier såsom facebook, twitter, sms, digitala dagstidningar och vanliga tv-sändningar kommer hela tiden information om läget och också om hur oroligheterna sprider sig. Internet har blivit en maktfaktor för diktaturer, men det visste vi sedan innan. Att ett land stänger ute information och cencurerar vad befolkningen kan ta del av är inget nytt. Det sker i Kina regelbundet, och i Iran till exempel.

Nu har oroligheterna i Egypten också spridit sig till turistorterna runt Röda Havet där många svenskar, och just nu gotlänningar befinner sig. Jag hoppas de är säkra och att de får komma hem som planerat. Inte fanns det någon tanke att de kunde hamna mitt i en revolution när de for iväg i förra veckan? Samtidigt läser jag om hur Apollo har flugit ner nya svenska turister till Röda Havskusten nu på morgonen. Hur känns det att åka dit nu? UD avråder inte ännu till resor till Hurghada och Sharm-El-Sheik, men beslut väntas under dagen. Hade vi åkt med våra barn dit en dag som denna?

Vi är många svenskar som turistar i mer eller mindre förtäckta diktaturer, något som vi säkert inte reflekterar över när vi far iväg. Vi åker till Cuba, Kina, Thailand och Egypten utan att närmare fundera över hur det politiska systemet är uppbyggt - om det är demokratiskt. Inte räknar vi väl med att hamna mitt i en revolution under det som vi betraktar som semester. Frågan är om vi gör rätt som besöker dessa länder?

Jag tror det. Men jag tror också att vi skall vara medvetna turister, se bortom idyllen och sandstranden. Vi i Sverige tar vår demokrati för given, så given att alla inte ens går och röstar. I vissa andra länder kämpar man för demokrati och betalar med sitt liv. Det är värt att skänka en tanke.

onsdag 12 januari 2011

Fyrfota papperstugg

Vi har en katt, vi har egentligen två, men detta inlägg får handla om denna till synes oskyldiga och harmlösa fyrfota vän.
Hon har en besynnerlig sovstil. Gillar att ligga på rygg av någon märklig anledning. Kanske för varmt annars?
Det är också ofattbart spännande att krypa in i saker, såsom denna korgväska som barnen har att leka med. Att sedan bli buren verkar bara vara ett plus.
Men kisses stora passion är papper. Så fort hon ser ett papper eller ett kuvert så sätter hon igång och flisar upp det. Häromdagen hördes ett systematiskt rivande från bokhyllan bakom soffan. Och ja, hon hade flisat sönder yngsta dotterns teckning.
Idag hörde jag ett ljud under kökssoffan när jag satt och arbetade. Jag lutade mig ner och ser en katt i full färd med att systematiskt flisa sönder sonens veckobrev. Rädda det som räddas kan! Barnen har redan gråtande klagat över att hon förstör deras teckningar! Rätt som det är flisar hon väl sönder någon räkning som skall betalas, eller barnens läxor... Hon gör redan riktade attacker mot dokumenten på mannens skrivbord.
Och som om ingenting har hänt, och hon ingenting har gjort lägger hon sig tillrätta under julgranen och somnar på den söndergnagda julgranskaramellen. Märklig katt.