torsdag 19 november 2009

Ta bort VAB-intygen

Ekot har idag haft ett reportage om att VAB-intygen genererat mindre uttag av vård av barn än förra hösten. Christina Husmark Persson påstår att VAB-intyg har gett mindre fusk och att det är det som gjort att föräldrar tagit ut färre VAB-dagar.

Försäkringskassan är dock inte klara med sin egen utredning av intygens konsekvenser. Det konstateras att de uttagna sjukdagarna är färre nu i höst än förra hösten, samtidigt har det varit större minskningar tidigare år utan att intygen funnits.

Lärarförbundet hävdar att det är en ökad arbetsbelastning på deras medlemmar att hantera dessa intyg. Där måste jag instämma. Det blir många intyg att skriva, var och ett kanske inte tar så lång tid, men mängden.

Det är sjävklart att man inte skall fuska med vård av barn. Men att införa en så otroligt omfattande administration och återinföra pappersexcersis när man äntligen kunde göra alla tjänster interaktivit är helt galet. Ta bort VAB-intygen och försäkringskassan spar både tid och pengar som de istället kan ägna åt att få ut ersättning i tid till de som väntar på sina pengar.

Snälla, avskaffa VAB-intygen. Nu!

1 kommentar:

Mien sa...

Jag känner mig alltid så misstrodd på något vis när man kommer till dagis, med mössan i hand, och ber om att få sitt VAB-intyg påskrivet. Byråkratin kan jag stå ut med. Men inte att ha förmyndare då man snart är 43 år gammal.