måndag 14 mars 2011

Det osannolika

Lyssnad i går kväll på nyheterna som rapporterade från Japan. Det som skett där med både jordbävning och tsunami är fruktansvärt. Ett oerhört arbete ligger nu framför dem både vad gäller räddning (om det ännu är möjligt) och uppröjning. Bilderna har visat hur containrar i Sendais hamn ligger utkastade som legobitar. Så ofattbart skrämmande att det är svårt att greppa.

En annan sak som är svår att greppa är explosionerna på kärnkraftverken i Fukushima. Beskeden varierar huruvida en härdsmälta skett eller inte. Experter intervjuas till höger och vänster och spekulationerna går höga.

På nyheterna intervjuades en man, om han var från myndigheten för samhällsberedskap eller strålskyddsinstitutet minns jag inte. Han pratade om det osannolika som nu skett. Det osannolika scenariot att flera uppehållande funktioner slutade fungera samtidigt. Man hade tänkt på scenariot, men bedömt det som ytterst osannolikt.

Det får mig osökt att tänka på Tage Danielssons monolog om sannolikhet som ni kan se i nästa inlägg. Nu har det osannolika skett. Igen. Kärnkraft är inte ofarligt och inget att bygga vår framtid på. Nej, vi har inte jordbävningar och tsunamis i Sverige. Men, när det osannolika händer får det också osannolika konsekvenser. Bygg inte vidare på kärnkraft, som faktiskt är en farlig energikälla. Satsa istället på förnybar energi! Då skadas inte människor och miljö på samma osannolika vis!

Inga kommentarer: