onsdag 28 september 2011

Hur blir det med bussarna?

Det har varit skolstart, och som märks på bloggen har jag gått in i skolstartskoma. Mycket tid har gått åt till praktiskt arbete för att få allt att börja flyta i både planering och kalendern. Nu börjar saker falla på sin plats, och smekmånaden med de nya 7:orna är över.

Samtidigt har det under början av hösten cirkulerat rykten om vad den nya bussupphandlingen som buf gjort verkligen innebär. Det har varit tal om dubbla turer, först skall låg- och mellanstadiebarn hämtas upp, därefter högstadieungdomarna. Ryktena är många och informationen från de som har kunskap är obefintlig. Det vi vet har vi läst i tidningarna.

Det har varit tal om längre skoldagar både för små och stora barn. Vad de yngre barnen går längre får de tillbaka när de blir äldre med kortare dagar då. Samlad skoldag var ett begrepp jag läste på Facebook idag. Skola 9-16 är de rykten vi har hört skall gälla på Högby 7-9 från och med hösten.

Den enda infon vi får är via tidningar. Det är så dåligt så det är inte sant. Vi föräldrar (och även personal) har massor av frågor. Är det så här s-mp-v behandlar oss som bor på landet?

Det kunde vara på plats med lite information från den sittande majoriteten, men de är tysta, tysta, tysta. Det enda vi fått är från Brittis Bentzler i tidningen igår att föräldrar inte skall få betala om de behöver ha sina barn på fritids på grund av bussarna. Men det behövs inte fler personal på fritids då, för vi har redan mer personal/barn än i övriga landet. Fast det är lite kneptigt det här, och kan uppfattas orättvist. Så de skall se över hur de skall göra.

Ehhh....Jaha?

Jag undrar:
1. Har en barnkonsekvensanalys gjorts inför det här beslutet?
2. När kommer föräldrar och personal att informeras och få möjlighet till dialog?
3. Är det meningen att först en buss skall hämta upp de yngre barnen och sen en annan hämta de äldre?
4. Skall f-6 ha egna tider och 7-9 andra?
5. Kommer tiderna att passa med Gotlandsbuss i kollektivtrafiken?
6. Några få skulle få det sämre i den nya organisationen, hur få är några få?
7. Berör förändringen ALLA skolor på ön? Om inte, varför då?

Svara då!

1 kommentar:

Mien sa...

Fantastiskt bra att du bråkar om bussupphandlingen. Visst är jag glad över bussar med bälten.Visst finns det onödiga bussturer. Men jag är inte glad om barnen ska komma hem senare än nu. De har redan långa skoldagar som det är och har man ambitioner utöver skolan så är det tråkigt om bussarna ska sätta stopp för det. Någon slags barnpassning i väntan på att bussen ska gå, efter skoldagens slut, som inkräktar på fritidsaktiviteter, det säger vi nej till. Jag undrar om man kan få bidrag till att köra sina barn privat? Det är väl den enda framtida lösningen.