söndag 15 november 2009

Vaccinationer

Här på Gotland har vaccinationen av skolelever dragit ut på tiden. Det sägs att det beror på för små leveranser av vaccin. Från att vaccinationerna skulle ha startat i v.42 så startade de i fredags på vår skola. Det är nästan 4 veckors försening. I Visby är vissa, men tydligen inte alla skolor klara.

Jag vet inte vilka prioriteringar skolhälsovårdens överhuvud på ön har gjort, men jag ifrågasätter dem. Det gjorde jag också i ett ilsket mail till BUF:s pandemigrupp i veckan. Man har prioriterat Visby och sen går man söder och norrut. Skolsköterskan på vår skola gillar det inte. Som om vi som bor på landet inte träffar folk utan sitter i våra stugor alldeles själva...

I Gotlands Tidningar kunde man läsa i går att en fjärdedel av eleverna vid Havdhem skola på södra Gotland var hemma med influensaliknande symptom. Ett 30-tal elever är även borta på Terra Novaskolan i Visby av samma anledning. På jobbet har vissa klasser haft ökad frånvaro förra veckan, vi får se hur det blir i morgon.

I morgon bitti skall äldsta dottern vaccineras. Tisdag 24:e är det sonens tur. Vi väntar på kallelsen till yngsta dottern, som numer även hon får lov att vaccinera sig.

Men det känns som om det är sent nu. Barnens kusiner i Skåne blev vaccinerade för flera veckor sedan. Och de elever som går på Athene i Fardhem fick sin dos för en månad sedan.

Jag har pratat med personer som ingår i kommunens centrala pandemigrupp och de säger att skolhälsovården har sin egen planering. Är det smart att köra ett eget race i det här sammanhanget? Hur tänker skolhälsovården på Gotland?

Jag förutsätter att en utvärdering av hur allt fungerat kommer att ske i vår.

Inga kommentarer: