onsdag 6 juli 2011

Skall vi ha livsmedelsproduktion i Sverige?

Landade i LRF-ladan och lyssnar på en debatt om vi skall ha livsmedelsproduktion i Sverige. Det är intressant att lyssna på olika politiska och affärsmässiga alternativ.

Landsbygdsministern berättar sitt perspektiv. Om hur han tror på matlandet Sverige, och att vi bör försöka exportera mera. Allt bygger på lönsamhet och han säger att han gärna jobbar för likvärdiga regler. Något som jag personligen hade tyckt vara trevligt. Konsekvenserna blir att vi i Sverige inte konkurrerar på lika villkor, med bland annat högre kostnader för bättre djurskydd. Något som vi ju alla är för!

Chefen för ICA berättar hur man numera ursprungsmärker med flaggor och pratar om detta som en långsiktig fråga. Han säger också att kunderna inte gör så stor skillnad mellan ekologiskt och närproducerat.

MP:s Åsa Romson har även hon deklarerat vikten av livsmedelsproduktion för ett öppet landskap. Hon anser att den ekologiska produktionen är ett nyckelsteg. Hon efterlyser också information. Information om vilka förhållanden den danska grisen lever under jämfört med den svenska. Bra att lyfta detta!

Helena Jonsson representerande LRF pratade även hon om vikten av att föra vidare traditionen och kunskapen av att bruka marken. För att kunna bruka marken krävs kunskap och utbildade lantbrukare. Dessa lantbrukare måste få samma spelregler som producenter i andra EU-länder. En mycket viktig fråga.

Hälften av den ekologiska matmarknaden i Sverige är importerad. Här finns en marknad , men konsumenterna måste vara beredda att betala för det.



- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer: