måndag 11 januari 2010

Hur tänker jordbruksverket?

Jordbruksverket har under året som gått haft extra personal anställd för att inventera åker- och betesmark för att kontrollera att lantbrukarna ansöker rätt, och får rätt bidrag. Det har varit lite debatt från och till i media om detta. Det främsta problemet har varit att betesmark har varit alltför igenväxt för att vara berättigad till bidrag.

Nu är man klar säger man. Man har uppnått sitt mål. På Jordbruksverkets hemsida står det: "- Nu är vi färdiga och kan ge besked till de lantbrukare som berörs. Inventeringen har pågått i drygt ett år och nu får lantbrukarna de aktuella uppgifterna om stödrätter för sitt egna företag. Vi förstår att lantbrukarna tycker detta är krångligt, men EU-pengarna skall gå till de som uppfyller kraven"

Krångligt?! Det är just vad det är.

Problemet är att man inte är klar. All mark är inte alls inventerad. Förmodligen har Jordbruksverket uppnåt sitt procentuella mål, det som man har tänkt granska för att uppfylla EU:s revisorers krav, men man är inte klar. Speciellt betesmark återstår att inventera. Och det är inget man kan göra genom att titta på en karta på ett kontor. Det handlar om att titta på träd och buskar och se växtligheten på plats.

Just nu blir Länsstyrelsen nerringd av lantbrukare som undrar när de skall få sin inventering. Länsstyrelsen vet ingenting. Lantbrukarna som vill veta hur deras mark bedöms får inget veta.

Då kan man ju tror att allt är frid och fröjd. Säger Jordbruksverket att allt är klart så är väl all mark godkänd. Men så enkelt är det inte, inte när man har med Jordbruksverket att göra. Det är nämligen så fiffigt att om man får kontroll på sin mark i framtiden och det visar sig att den inte är godkänd, då blir man återbetalningsskyldig. Och det är retroaktivt.

Så just nu vill en hel massa lantbrukare bli kontrollerade, för att vara säkra på att de har skrivit korrekt på sina ansökningar, medan jordbruksverket säger att allt är klart.

Får en statlig myndighet bete sig hur som helst?

1 kommentar:

Mien sa...

Och även om man blivit godkänd vid en kontroll så kan man ligga risigt till. En tjänsteman kan godkänna något som näste underkänner. Finns flera exempel på det.