söndag 24 januari 2010

Ny lag om gromning testas

DN skriver idag att polisen under lagens första halvår fått in 100 anmälningar om gromning. De håller på att granska dessa, men kan redan nu konstatera att vissa är felaktiga eftersom offren är över 15 år. Samtidigt är man glada över att anmälningar kommit in, och det skall bli spännande att se hur första fallet bedöms i domstol.

Lagen om gromning tillkom, äntligen, 1 juli förra året och innebär att det numera är straffbart att kontakta barn på nätet och föreslå träff med avsikt att begå sexuella övergrepp. Straffet är böter eller fängelse i högst 1 år. Personligen tycker jag straffsatsen är satt för lågt. Högre straffvärde ger polisen bättre förutsättningar, tex att kunna spåra IP-nummer. Jag hoppas att det räcker som det är, men jag är orolig. Sen tycker jag också att utredarna som föreslog lagen var lite för försiktiga. I England är det straffbart att redan kontakta och föreslå sexuella tjänster. Här i Sverige måste förövaren stämma träff för att lagen skall träda in.

Att lagen behövs är det inget tvivel om. DN hänvisar till Brottsförebyggade rådets rapport att hälften av alla flickor i 15-årsåldern har utsatts för sexuella kontaktförsök av vuxna på nätet. Oroväckande höga siffror. Det borde vara självklart att även barn och tonåringar kan surfa på nätet utan att vara rädda för att bli utsatta för sexuella implikationer.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ytterligare en märklig lag rörande människors sexualitet.

Jag förstår inte hur man kan hävda att hälten av alla 15 åringar fått sexkontakter från VUXNA, hur vet man det ? Det är ju en påhittad siffra där man bara antar att alla som söker sexkontakter är vuxna.

Det kan mycket väl vara tonåringar i deras egen ålder.

Omvänt förstår jag inte hur "vuxna" ska veta om personen i andra änden är omyndig, återigen, hur vet man åldern på dem man möjligtvis chattar eller mailar till ??

Resultat av lagen blir ett minfält då för vuxna som söker kontakter med vuxna, man vet aldrig när polisen knackar på för att man plötsligt gjort något "fel" när man chattat med någon.

En dylik lag förutsätter ju att alla identifierar sig med e-legitimation på nätet, vilket aldrig kommer hända.

Besynnerligt minst sagt.