söndag 28 februari 2010

Vad är man rädd för?

Socialdemokraterna har ångest. RUT-avdraget ger hela den socialdemokratiska rörelsen ångest. Att kunna göra avdrag på hushållsnära tjänster har gett massor av nya jobb, och underlättat för barnfamiljer och andra i samhället. Men socialdemokraterna är fortfarande skeptiska. DN beskriver idag deras beslutsångest.

Vad är problemet? Jag ser inget problem.

Jag tycker det är en solklar jämställdhetsfråga att ha avdraget kvar! Det finns statistik på att det fortfarande är kvinnorna som tar störst ansvar för hushållsarbetet i hemmet, och att då få möjlighet att avdragsgillt avlasta kvinnor som heltidsarbetar utanför hemmet borde väl både socialdemokrater och vänsterpartister gilla? Men icke.

De anser att det är en ekonomisk fråga. Att bara de rika har råd. Så därför skall det avskaffas. Då skall ingen få ha det. Att det sen har skapat 11.000 arbetstillfällen och att pengarna tickar in till stadskassan blundar man för.

Min fråga blir då hur man ställer sig till ROT-avdraget? Vad är skillnaden? Eller är det så, att i ROT-avdraget kan man dra av för tradiotionellt manliga tjänster (såsom byggsektorn), och då är det okej. Eftersom hela LO-kollektivet nästan bara består av manliga sektorer...

Jag vet att det låter konspiratoriskt, men man kan ju inte låta bli att undra...

2 kommentarer:

Sven Tycker sa...

Problemet med RUT-avdraget (Avdrag för Höginkomstnära tjänster) är just det faktum att alla skattebetalare subventionerar tjänster till en liten grupp som har råd att köpa dessa tjänster. Visst skapar det jobb. Men det hade också skapat jobb om subventionerna istället hade gått till att ge hjälpen till de som verkligen har behoven (gamla, handikappade osv) men som inte har råd att utnyttja subventionerna.

S har infört ROT-avdrag flera gånger. Men det har då handlat om en begränsad tidsperiod och som en åtgärd för att få fart på ekonomin. Nuvarande ROT-avdrag är stadigvarande och då missar man just den effekten.

Mien sa...

Ja, det är märkligt att det ska vara sådan statusskillnad på traditionellt manliga och kvinnliga yrken, det blir så tydligt i RUT / ROT - avdraget. Jag vet att jag skrev en krönika om just det här för flera år sedan.Men det håller på att luckras upp. Jag har precis haft en kvinnlig målare här vid Hägsarve. Och syrran har en manlig städare hos sig varje vecka. Men sedan är det ju naturligtvis lite dubbelt med de här avdragen. Bra att det skapas många nya jobb men tråkigt att inte alla som behöver hjälp kan utnyttja den. Det hänger ju på att man måste ha en inkomst som är tillräckligt hög. Inte alla, tex lantbrukare, har det fast de arbetar så mycket så att de verkligen skulle behöva hjälpen.Då blir det statusskillnad. Det är lite surt. ROT-avdraget borde följa med fastigheten tycker jag, som egentligen inte vet något om ekonomi.....
/ Mien