onsdag 18 augusti 2010

Tillbaka till 1938

Idag har jag varit på Norrbys kulturreservat i Väte.
Gården testamenterades till Gotlands fornvänner 1995 och där har tiden gått sakta och varsamt fram sedan slutet av 30-talet. Mycket av det äldre är bevarat och intakt, vilket ger många minnesbilder av hur det var förr på landet.
Vi har fått oss en dos kulturpedagogik, och följdaktligen klätt oss med 1938 som utgångspunkt, så gott det gick i alla fall. Sedan blev vi indelade i grupper och fick själva skriva vårt scenario, tilldela oss roller, jobba med rekvisita utifrån den vi blev. Jätteroligt!
Det är ett intressant och mycket möjligt sätt att arbeta på. Tänk så mycket kulturmiljö vi har på ön, som vi inte ens tänker på! När man läser mellankrigstiden och andra världskriget så har vi bunkrarna runt kusten, Lagerlingen...
Till detta kan vi koppla litteratur och intervjuer, försöka hitta tidsenliga kläder och jobba med alla sinnen. Arbetssättet påminner om Storyline, med skillnaden att det här görs på plats.
Mer sånt här arbete i skolan!

1 kommentar:

Mien sa...

Roligt att se att det satsas pengar på lärares fortbildning. Alla lärare behöver få ny kunskap och inspiration för att orka. Att man inte bara låter lärarna sitta på skolan och tjata i grupp med sina kollegor och att det sedan ska kallas fortbildning.