söndag 31 januari 2010

Final i Team Sportia Cup

Idag var det finaler i Team Sportia Cup. Dotterns lag spelade final i flickor 10-12 mot Visby AIK. Det var hur spännande som helst!

Vi på läktaren hade det nog jobbigare än de som spelade... Någon brist på målchanser för tjejerna var det inte, bollen ville bara inte trilla vår väg. Sen var målvakterna alldeles suveräna också.
Efter 0-0 i matchen så blev det förlängning på 3 minuter. Inga mål där heller, och det hela fick avslutas med straffar. Ett grymt sätt att förlora på. För det var det tjejerna gjorde.
Eller så kan man säga att de vann ett silver! Och det är ju ganska snyggt, eller hur?!

lördag 30 januari 2010

Team Sportia Cup

I helgen pågår Team Sportia Cup här på ön. Eller Domus Cup som det hette en gång i tiden, och som vissa (läs jag) envisar sig med att kalla den. Det är en dygnetrunt-turnering med fotbollslag från hela ön.
Dotterns lag var på plats tidigt i morse för att spela första matchen straxt efter 10. Och det gick alldeles strålande! Kl.12.30 var det färdigspelat och de hade bara vunnit! Inte ett enda mål bakåt, och 6 stycken gjorda framåt. Fantastiskt! Således vann de sin grupp (bestående av 4 lag).

Så i morgon väntar final i flickor 10-12 mot den andra gruppsegraren, Visby AIK. Då skall vi visa vem som är bäst! Heja FG86!

torsdag 28 januari 2010

Snö, snö, snö

Snön vräkte ner i går, och i går kväll, och i natt. I morse när jag vaknade var hela köksfönstret tilltäppt av snö. Och i gången var det drivor som gick över knäna.Tur att man har en man med traktor som togs sig upp och skottade ut oss från gården. Tack vare det kunde jag ta mig till jobbet i tid. Barnen fick åka med mig istället för att vänta på bussen.
Nu har både vind och snöfall avtagit lite, men en stilla undran är hur länge detta vinterväder skall pågå.
Än är det inte läge att leka i sandlådan i alla fall...

onsdag 27 januari 2010

Ny kamera och nya bilder

Jag har fått en ny kamera. En digital systemkamera. Det är hur kul som helst. Vilka bilder man kan ta! Närbilder, landskap, rörelse... Eftersom vädret idag inte är så tilltalande så blir det mest närbilder inomhus idag, men det skall bli spännande att testa kameran i stallet och ridhuset för att se vilket resultatet blir.
Så mycket mer fotograferande kommer det att bli framöver. Superkul!!

tisdag 26 januari 2010

27:e januaripriset

I morgon får min skola 27:e januaripriset. Det är ett pris instiftat av Emrich Roth, en överlevare från Auschwitz. Skolan får priset för aktivt arbete för tolerans och ökad förståelse för historien. Under flera år har klasser från skolan åkt till Polen på toleransresor och bland annat besökt Auschwitz.

Vi har också haft förmånen att få ha Emrich Roth på besök där han inför 9:orna berättat om sina upplevelser. En otroligt gripande histora, något som alla borde höra.

Den formella prisutdelningen är i morgon kl.10.30 i Hemsegården i Hemse. Då kommer Emrich att vara där, tillsammans med delar av styrelsen för fonden mfl.

Tolerans är viktigt. Låt oss lära av historien och låt det aldrig upprepas igen.

söndag 24 januari 2010

Pulkarace

I eftermiddag har vi varit och åkt pulka på Sandarve Kulle. 5 minusgrader och ganska mycket snö lockade till korvgrillning och pinnbrödbak. Jag fick degen lite lös, men med lite tålamod så blev de beställda pinnbröden ätbara ändå.
Yngsta dottern tycker det är jättekul att åka pulka. Hela hon ryser när vi kommit ner från backen.
De stora barnen åker själva. Och tillsammans med sina kompisar.

Ibland är det lite svårt att hinna med... att få fokus. Det går undan i starten.


Drevet går, igen.

Jag är inte socialdemokrat. Men viss sympati har jag för Mona Sahlin idag. Att hela tiden bli bedömd på personliga egenskaper, och inte på sakpolitik måste var tungt.

Nu senast är (den manliga?) medievärlden upprörd och uppjagad över att Sahlin hade en rosa väska av märket Louis Vuitton med sig vid partiledardebatten. Nämnda väska kostar ca.6000 kronor i inköp. Hon har fått den i present. Och.

Här borde det inte ens ha blivit en debatt. Men folk är upprörda. Hur kan en företrädare för socialdemokratin ha en väska av det värdet?

Hade denna debatt ens utbrutit om det varit en man som haft dyra assecoarer? Claes Borgström ställer den frågan på Newsmill. Ett befriande sunt inlägg! Det hela handlar om Berit Ås gamla härskartekniker. Detta är ett klassiskt exempel. Man förlöjligar Sahlin. "Hur kan hon som har arbetarbakgrund gå med en sådan väska?". Man påför skuld och skam. "Skäms på dig! Tänk på vårdbiträdena som knappt har mer i lön än vad väskan kostar."

Hade denna debatt ens uppkommmit om det varit en man som hade haft en dyr väska? Eller klocka? Eller kostym?

Det är tragiskt tycker jag. Att det är så här det är i Sverige 2010.

Ny lag om gromning testas

DN skriver idag att polisen under lagens första halvår fått in 100 anmälningar om gromning. De håller på att granska dessa, men kan redan nu konstatera att vissa är felaktiga eftersom offren är över 15 år. Samtidigt är man glada över att anmälningar kommit in, och det skall bli spännande att se hur första fallet bedöms i domstol.

Lagen om gromning tillkom, äntligen, 1 juli förra året och innebär att det numera är straffbart att kontakta barn på nätet och föreslå träff med avsikt att begå sexuella övergrepp. Straffet är böter eller fängelse i högst 1 år. Personligen tycker jag straffsatsen är satt för lågt. Högre straffvärde ger polisen bättre förutsättningar, tex att kunna spåra IP-nummer. Jag hoppas att det räcker som det är, men jag är orolig. Sen tycker jag också att utredarna som föreslog lagen var lite för försiktiga. I England är det straffbart att redan kontakta och föreslå sexuella tjänster. Här i Sverige måste förövaren stämma träff för att lagen skall träda in.

Att lagen behövs är det inget tvivel om. DN hänvisar till Brottsförebyggade rådets rapport att hälften av alla flickor i 15-årsåldern har utsatts för sexuella kontaktförsök av vuxna på nätet. Oroväckande höga siffror. Det borde vara självklart att även barn och tonåringar kan surfa på nätet utan att vara rädda för att bli utsatta för sexuella implikationer.

lördag 16 januari 2010

Nytt år, nytt stall

Äldsta dottern har fått byta stall i år. Hennes ridlärare slutade på den andra ridskolan hon gick på, och vem som eventuellt skulle ta över var alltför oklart. Därför var vi tvugna att se oss om efter ett annat ställe att rida på. Och i går var det dags för premiären. En märkbart nervös dotter ville att jag skulle vara med första gången. Men efter att ha fått borsta och sköta om Mario, och efter en barbacka ridlektion, så var det idel leenden i bilen på väg hem.

Det här blir bra.

fredag 15 januari 2010

Tafsa inte på vår landsväg

"Tafsa inte på vår landsväg" Det är huvudrubriken Gotlands Tidningar har på sin tidning idag. Hela Gotland rasar mot rikstrafikens katastrofala bakåtsträvande förslag med endast en hamn och långsamma färjor.

Jag förstår inte hur de tänker, rikstrafiken. En hamnsalternativ, eventuellt två hamnar och långsammare båtar. Skulle det spara utsläpp att låta fordonstrafiken få längre både söderut och norrut? Att ha trafiken som idag, på två hamnar med snabbfärjor finns inte med som alternativ. Det ser jag som ren provokation.

Rikstrafiken föreslår också sänkning av hastigheten när det är få passagerare ombord. Innebär det att vi gotlänningar på vintern skall åka i 4 eller 5 timmar? Istället för som idag runt 3? Och så har man mage att påstå att det ger Gotland förutsättningar att leva och utvecklas. Bah humbug!

Färre turer med större båtar, förslag på att dra in 600 av 2800 turer... osv.

Det här är det mest korkade jag hört på länge!!

Hur skulle folk på fastlandet ställa sig till om man sänkte hastigheten på motorvägen till 50 km/timmen, för att det inte är så många som åker i varje bil. Eller att man stängde av motorvägen helt och krävde att folk åkte i bussar för det är mer miljövänligt?

Jag säger som en kollega sa idag: -Fy fan, det var det dummaste jag hört på länge!

Tafsa inte på vår landsväg!

onsdag 13 januari 2010

Sista kursdagen

Idag är sista kursdagen på högskolan. Jag har gått skolverkets kurs mot mobbning, diskriminering och trakasserier. Det har varit intressant och viktigt, men ärligt talat lite för mycket att göra när man samtidigt jobbar heltid.

Så nu skall jag ta en paus. Och bara jobba resten av våren. Men förmodligen håller jag ögonen öppna efter nya kurser. För att plugga är att utvecklas. Och utan att utvecklas så kan jag inte jobba.

måndag 11 januari 2010

Hur tänker jordbruksverket?

Jordbruksverket har under året som gått haft extra personal anställd för att inventera åker- och betesmark för att kontrollera att lantbrukarna ansöker rätt, och får rätt bidrag. Det har varit lite debatt från och till i media om detta. Det främsta problemet har varit att betesmark har varit alltför igenväxt för att vara berättigad till bidrag.

Nu är man klar säger man. Man har uppnått sitt mål. På Jordbruksverkets hemsida står det: "- Nu är vi färdiga och kan ge besked till de lantbrukare som berörs. Inventeringen har pågått i drygt ett år och nu får lantbrukarna de aktuella uppgifterna om stödrätter för sitt egna företag. Vi förstår att lantbrukarna tycker detta är krångligt, men EU-pengarna skall gå till de som uppfyller kraven"

Krångligt?! Det är just vad det är.

Problemet är att man inte är klar. All mark är inte alls inventerad. Förmodligen har Jordbruksverket uppnåt sitt procentuella mål, det som man har tänkt granska för att uppfylla EU:s revisorers krav, men man är inte klar. Speciellt betesmark återstår att inventera. Och det är inget man kan göra genom att titta på en karta på ett kontor. Det handlar om att titta på träd och buskar och se växtligheten på plats.

Just nu blir Länsstyrelsen nerringd av lantbrukare som undrar när de skall få sin inventering. Länsstyrelsen vet ingenting. Lantbrukarna som vill veta hur deras mark bedöms får inget veta.

Då kan man ju tror att allt är frid och fröjd. Säger Jordbruksverket att allt är klart så är väl all mark godkänd. Men så enkelt är det inte, inte när man har med Jordbruksverket att göra. Det är nämligen så fiffigt att om man får kontroll på sin mark i framtiden och det visar sig att den inte är godkänd, då blir man återbetalningsskyldig. Och det är retroaktivt.

Så just nu vill en hel massa lantbrukare bli kontrollerade, för att vara säkra på att de har skrivit korrekt på sina ansökningar, medan jordbruksverket säger att allt är klart.

Får en statlig myndighet bete sig hur som helst?

onsdag 6 januari 2010

Trettondagsskridskor

Det nya året har rullat in med rekordfart. Idag har vi varit och åkt skridskor ett helt gäng tillsammans. Stora som små gav sig ut på den till en början snötäckta isen. 39 stycken har vi varit totalt. Jätteroligt! Sonen åkte skridskor en stund, sen valde han stövlarna, och att stå i mål när de spelade hockey. Det var killar och tjejer från förskoleklass till gymnasiet som spelade. Kul!
Innan åkning var det tvunget att skottas undan en del snö.
Men till slut fick vi en lagom stor fyrkant nästan snöfri. 3 timmar åkte de som var kvar längst.

Efter åkning blev det varm choklad och grillad korv. Gott när man är lite frusen.
Yngsta dottern åkte mest pulka.

Det kom bara med en grill, så grannen praktiserade sina scoutkunskaper och tände en öppen eld. Utan att använda tändvätska. Bravo Eva! Elden var för övrigt skön att värma sig vid också, när det blev lite kallt om fingrarna.
Den öppna elden var också bra att grilla mashmallows vid. Sonen och hans kompis tyckte det var gott.