lördag 27 september 2008

120 år

120 år, det fyller våra 3 kompisar tillsammans nu i höst, och därför bjuder de till fest. Ikväll smäller det i bygdegården. Det skall bli superkul att umgås och träffa bekanta och okända från alla möjliga håll. Vilken smart idé att fira tillsammans!

torsdag 25 september 2008

Jag har blivit faster!

Jag har blivit faster! I natt svensk tid föddes en liten tjej i Lima i Peru, och jag är faster till henne. Hur coolt är inte det!? Lillebror ringde mamma i natt och meddelade den glada nyheten.

Äldsta dottern var jättespänd inför att få en ny kusin och utbrast vid frukosten, när hon fått beskedet:
- Nu är det 5 -2 till oss!
(Vilket betyder att det är 5 tjejer och 2 killar bland kusinerna, våra barn inberäknade)

tisdag 23 september 2008

Ungdomsinflytande

Idag har jag varit på en utbildningsdag för att komma igång med ungdomsinflytande på allvar i kommunen. Tyvärr kunde jag bara vara med halva dagen, men vad intressant det var! Det var en blandning av tjänstemän och politiker som nu tillsammans skall hjälpas åt att hitta forumen för ungdomarna att träffas och diskutera. Vi pratade om hur vi skall få med ungdomarna så att de känner att de har inflytande, hur vanligt det är att vi vuxna tror att vi vet vad de vill...

Intressanta förslag som kom upp som skall jobbas vidare med är att öppna en kommunchatt för mer direktkontakt, att låta ungdomar gå ut och intervjua varandra om vilka drömmar och förväntningar de har inför framtiden, att vidareutveckla ungdomsråd och diskussionsgrupper som redan finns.

Barnkonventionen gick som en röd tråd genom alltihop idag. Det är ju faktiskt meningen att barns bästa skall beaktas i alla kommunbeslut, något som alltför lätt glöms bort tycker jag. Extra kul idag var att jag var med som representant för tekniska nämnden, samt att en annan tjej var med från miljö- och hälsoskyddskontoret. Det är viktigt att få in de "hårda" nämnderna i det här arbetet också. Och som en kille från fritidsgårdarna sa; det är miljöfrågor som verkligen engagerar ungdomar idag. Då är det ju bra att ha med även miljö- och hälsa i tänket.

Jag ser fram emot ett fortsatt arbete med ungdomsinflytande.

måndag 22 september 2008

Unibarn på nätet

I förra inlägget hänvisade jag till Uni, som har unisex kläder. Mille hjälpte mig med rätt webadress: http://www.unibarn.se/, för er som vill kolla lite närmare. Tack!

Barnkläder och jämställdhet

Jag fick ett tips från Mien att handla på sportaffären i Hemse, och det gör jag också, men nu var det ett tag sedan så dit skall jag titta in igen. I Visby var vi på Åhléns eftersom inte mycket är öppet på en söndag...

Resultatet blev röda byxor och röd långärms t-shirt till sonen, två långärms t-shirt till äldsta dottern, en i svart och en i turkos. Yngsta dottern fick mössa och vantar, dock var det inte riktigt en sån mössa som jag tänkt mig... sökandet fortsätter!

När det gäller barnkläder är det svårt att hitta rätt. För äldsta dotterns del handlar det om att hitta kläder som sitter bekvämt och inte är för små helt enkelt. Hon är 136 cm lång och då tror man ju att man kan köpa 134-140 i storlek, men icke! Någon har bestämt att på tjejer skall kläderna sitta tight och gärna åka upp lite på magen, så i tröjor brukar jag få köpa 146-152!! Helt sjukt! Likaledes är det svårt att hitta en tjocktröja som är skön. Man tycker att det borde vara standard i alla garderober, men tydligen skall tjejer frysa lite lagom hela tiden. Luvtröjor/luvjackor finns dock att tillgå i olika utföranden, men jag jagar vidare.

Härom året när hon var 6-7 år skulle jag ha tag i shorts till sommaren. Det är ju ganska praktiskt med kortbyxor (även för tjejer) när man är ute och leker, klättar, cyklar osv. på sommaren. Den sommaren hade tydligen denne någon bestämt att tjejer bara skulle ha kort kjol. Det fanns icke en kortbyxa att uppbringa på ön!! Inte på tjejavdelningen i alla fall. Så jag köpte killshorts (som är jätterymliga och har plats för massor av bus) och drog en vit lögn för dottern. För killkläder vill hon ju inte ha på sig.

För sonen ( och andra killars del) gäller det att upp till ca.6 års ålder finns färgglada kläder att välja på. Sen skall man helt plötsligt bara ha svart och döskallar. Sonen som älskar rött! Men nu fick jag som sagt tag i det på Åhléns, och jag skall tipsa en kompis med samma problem.

Jag trodde att jag var ganska ensam om frustrationen över vad som finns att få tag i på klädfronten, men efter en längre diskussion på en fest härom helgen så upptäckte jag att vi är ganska många som inte accepterar hur man anser att våra barn skall vara klädda.

Dessa tankar bekräftades sedan när posten kom veckan efter. Som medlem i Centerkvinnorna fick jag en tidning och på sidan 26 i den så står det om Uni, ett företag som säljer unisex-kläder för barn! De startade en butik i Malmö 2007 och i Linköping i år. Jag hittar ingen webadress, men det låter intressant! I samma artikel nämner Polarn o Pyret att de sorterar sina kläder i första hand efter storlek och inte efter kill- respektive tjejmodell. Bravo! De säger också att unisextrenden fått större efterfrågan.

Jämställdhet på klädfronten handlar för mig inte om att alla måste gå i samma kläder, eller att killar måste gå i klänning. Det handlar om att alla har rätt till bekväma kläder som går bra att leka i. Det handlar om att även killar skall kunna ha färgglada kläder om de vill det!

Heja ni som går i första ledet!!

söndag 21 september 2008

På väg till fotbollsplanen

Precis som så många andra föräldrar runt om i Sverige håller jag på att packa fikakorgen för att tillbringa åtminstone halva dagen vid en fotbollsplan. Det är sista sammandraget för säsongen, och äldsta dottern skall spela i utkanten av Visby. Kl.10 skall vi vara där och sen väntar två matcher á 30 minuter.

När vi ändå är i Visby så skall vi passa på och förnya garderoben lite. Yngsta dotterns höstmössa är för liten, några tunna vantar saknas också. En tjocktröja kanske....

På tal om tjocktröja så kan någon få tala om för mig var man hittar en tjocktröja åt en tjej i storlek 140. Den som kommer med ett bidrag som är varm och skön (inte ylle som kliar), och som inte slutar på halva magen får ett pris av mig. Jag är trött på att leta!

När det gäller utformningen av barnkläder skall jag be att få återkomma i ett senare inlägg!

tisdag 16 september 2008

Simundervisning?

Nu skall jag våga mig på ett inlägg om simundervisningen. Jag har tidigare klagat på att det aldrig blir någon fortsättningskurs efter simskolan i det fina lokala badet, och nu följer en fortsättning på detta.

Nu i höst råder personalbrist på badet så även sonens simundervisning har ställts in - på obestämd framtid. Vi står först i tur inför våren, om det blir av. Han är 5 år och det var meningen att han äntligen skulle få gå simlekis som är en förberedelse inför simskola. Personalbrist har gjort att man således ställer in denna undervisning, trots att grupperna varit fullbokade jättefort!! Jag kan inte annat än tycka att man prioriterar fel. Är det inte viktigt med barns simkunnighet??

När det gäller fortsättningssimskola hänvisar man till för få anmälningar. Men kan det inte också bero på att man kanske inte vill ha det på badet? Att det är bekvämt att den lokala idrottsföreningen sköter det hela på simträningen - då behöver man inte ordna fortsättningssimskola. Samtidigt så passar inte simträning för alla barn, en del vill ta märken och lära sig på annat vis! Dessutom så har man inte över huvudtaget marknadsfört fortsättningskursen. Om man inte vet att det finns kan man ju inte anmäla sig!?

Jag får väl starta ett lokalt upprop och börja skriva insändare i tidningen och se om jag kan ragga ihop tillräckligt många så det kan bli en grupp till sommaren. Jag vet i dagsläget åtminstone 5-6 stycken barn som är intresserade.

Så nu väntar en höst där jag skall ta kontakt med politiker i kultur och fritidsnämnden för att höra om det är meningen att barnverksamhet skall ställas in på det enda bad på ön som är anpassat för barn...? Och om det är meningen att kommunen alls skall erbjuda simundervisning eller om allt skall ligga på idrottföreningarna.

I´ll be back!

söndag 14 september 2008

Tryffel!


Grannens kompis har en tryffelhund, alltså en hund som nosar upp tryffel i vår gotländska mylla. Denna vovve har sprungit runt på deras och våra ägor idag. Och - den har hittat tryffel! 3.000 kr/kg uppges detta vara värt. Nu gäller det bara att hitta några smaskiga recept, sen kan man bjuda riktigt exklusivt... Eller skall man sälja, det finns ju mer där denna klump på 100 gram kom från...

Kalasdags - igen!

Idag är det dags för 9 + 1 -årskalas. Döttrarna fyller år dagarna efter sig och vi rationaliserar ihop ett släktkalas. Det är idag. Äldsta dottern är så spänd så hon är bortom all kommunikation. Det kan också bero på att hon är trött. Efter fotbollsträningen igår så åkte hon med en kompis hem och sov över. Vi hämtade henne idag på förmiddagen. Så hon är trött också. Även om hon förnekar det.

Hur som helst så är förväntningarna stora just nu. Snart kommer de!

fredag 12 september 2008

Språkvård

I mitt anfall av språkarbete landade jag i min nätresearch på språktidningen. Massor av matnyttigt - och även sånt som är fullständigt onyttigt, men lite kul. Här kommer några ord för... ja, det kan du ju gissa...;)

Det lyser men ingen är hemma
Har inta alla bananer hemma
Borta på vinden
Han är inte dum, han har bara otur när han tänker
Alla pingviner är inte på isflaket
Hjulet snurrar men hamstern är död
Hjärnan i kroniskt viloläge
Kabinbanan går inte hela vägen upp
Kedjan har hoppat
Smörknivslobotomerad
Har inte alla getterna hemma
Saknas en knapp i fjärrkontrollen
Inte alla paddlarna i vattnet
Delar hjärncell med resten av familjen
Lampan lyser men ingen är hemma
Har hatten för långt ner
Inte alla hönsen är hemma
Inte alla hästar i stallet
Inte alla tomtar på loftet
Inte alla papper i kopieringsapparaten
Många pommes kvar till en happy meal
Inte alla indianer i kanoten

Tidningen innehåller mycket mera än bara sånt här. Varför inte titta in där lite då och då. Själv är jag numera prenumerant!

Twister


Äldsta dottern fick "Twister" i födelsedagspresent. Ett tilltrasslat spel där man efter att ha snurrat på en snurra skall placera fötter och händer på rätt färgplupp. Barnen tycker det är jättekul. De blir en enda hög tillslut. Att skilja på höger och vänster är inte helt lätt alltid, men till slut så går det. Yngsta dottern ger sig glatt in i leken men väljer att sitta på sina pluppar, eller att ställa huvudet på dem...

Grottar ner mig i språkproblem

Nu har äntligen jag fått uppgifterna till min svenskakurs. Jättekul att komma igång igen! Jag skall läsa en alldeles fantastisk bok och göra analys; Carl-Henning Wijkmarks "stundande natten". Sen skall vi diskutera dialektala drag och ortnamn. Kul, kul! Och så skall vi grotta ner oss i språkproblem, som om det är okej att börja en mening med och? Eller är vad gäller egentligen med "hemskt" som våra ungdomar gärna använder som prefix i tid och otid. Är det okej eller? Heter det upp eller opp?

Extremt nördigt och fantastiskt intressant! Så nu skall jag grotta ner mig på språkrådets hemsida. Mycket kul finns det där!

tisdag 9 september 2008

Inne i ekorrhjulet

Dagarna tickar på och det är knappt jag hinner blogga. Eller hinner gör jag väl, men det är så mycket jag har synpunkter på så jag vet inte var jag skall börja.

* Pirate bay har sjunkit gravt i mina ögon. Hur lågt får man gå i yttrandefrihetens namn? Det skulle jag kunna blogga mycket om.

* Jämställdhet bland barn. Hur är det med kläder, attityder och förväntningar? Även det här tarvar en längre blogg...

* Inställda simskolor och simlekis när det finns ett fint badhus med bra barnbassänger. Detta tarvar ett längre inlägg! Vad prioriterar man egentligen?

* Kovändning från moderat skolpolitiker ang. indragningar i skolmaten. Hur osmart får man vara som politiker? Även detta bör generera ett inlägg.

Så har jag det vanliga vardagliga också. Som att jag luskammat efter små kräk idag, men inte hittat några (puh!). Och hur ser de egentligen ut? Inskolning på dagis har börjat och verkar gå bra än så länge! Ettårskollen är avklarad och yngsta dottern passerade med godkänt.

Så jag får be om att återkomma med mer synpunkter i fler inlägg... Om jag bara visste var jag skulle börja...

fredag 5 september 2008

Karriär som försäljare?

Äldsta dottern har idag inlett sin karriär som försäljare. Snabbt som tusan - för att hinna före grannkillen - drog hon iväg på sin dåligt pumpade cykel för att sälja jultidningar till hugade grannar. Vi får se hur det går... men nu har hon varit borta i drygt 30 minuter, så någon borde kanske ha nappat.

Sen har vi ju mormor, som ett säkert kort.

Kul att jobba!

Så har då första jobbveckan gått. Det har varit jättekul och inspirerande. Vad jag håller på med kan du läsa här.

Det har samtidigt varit en oerhört jobbig vecka med 2 födelsedagar samtidigt som jag drabbats av världens värsta förkylning. Det var tal om nödslakt ett tag, men jag repade mig - mycket tack vare min mammas dunderkur bestående av diverse medikamenter som jag började inta i tisdags. Idag känner jag mig ganska ok, och räknar med att få tillbaka rösten till nästa vecka.

I veckan blev kommunens betygsresultat offentliga. Därav tidningsartikeln jag hänvisar till ovan. De var tappra eleverna som lät tidningen komma in och störa, undervisningen blev ju inte riktigt som planerat, men det är kul att föra vidare något som går bra inom skolans värld. För en gångs skull.

Nästa vecka drar igång med inskolning på dagis på måndag för yngsta dottern. Samtidigt blir det fortstatt jobb på halvtid. Och det är ju så kul!

tisdag 2 september 2008

Förslaget tillbakadraget

Gotlands kommun har redan idag dragit tillbaka förslaget om besparingar på skolmaten. Kostnaden skall hittas någon annanstans. Frågan är bara hur man från början kunde komma med ett så urbota korkat förslag?

måndag 1 september 2008

Besparingar på skolmaten

I dag kom ett förslag om att Gotlands kommun skall spara in på skolmaten. Mjölk skall bara serveras 4 dagar i veckan, bort med mjukt bröd och frukt serveras inte längre till soppan och salladsborden tas bort. Bara den grönsak som skall serveras kommer att bjudas.

Helagotland.se refererar Brittis Benzler (v) som är upprörd och skyller det hela på skattesänkningen. På radio Gotland skyller Freddie Sirland (som är tjänsteman) det hela på Fardhem som startat friskola och som kostar pengar. Populism som gör mig än mer förbannad. Kommunen har lagt ner 3 landsbygdsskolor inför detta läsår, och så skyller man på Fardhem att man inte får ihop pengar till skolmaten. Hur lågt får man gå?

Allt som allt rör det sig tydligen om 500 000 kronor som skall sparas omgående. Hur som helst blir jag förbannad! Att ta bort mjölk, frukt och grönsaker ger fullständigt fel signaler till våra barn och ungdomar. Som Centerpartist finns det inte en chans att jag kan ställa mig bakom ett sånt här beslut. Ren dårskap!