lördag 21 februari 2009

Gasa och bromsa

När konjukturen går ner måste man bromsa utgifterna. Men ändå gasa såpass att inte inkomsterna minskar för mycket. Det är denna balans Gotlands kommun försöker sig på just nu.

Därför blir jag, liksom Eva Bofride, bekymrad när jag läser i Gotlands Tidningar att det är för många barn på Gotland just nu. Alla som vill kommer inte att få plats i förskolan i höst. Barn- och Utbildningsnämnden biter sig själva i svansen om man inte tar in de barn som behöver barnomsorg. Detta av två orsaker.

För det första så kan föräldrar som har barn i barnomsorg arbeta. Gotland är just nu i stort behov av skatteintäkter från arbetande föräldrar. Föräldrar som inte arbetar betalar mindre skatt vilket ger mindre intäkter, vilket gör att fler varslas i kommunen, vilket ger färre barnomsorgsplatser, vilket ger färre vuxna som arbetar....osv.

För det andra skickar det extremt dåliga signaler till de som eventuellt funderar på att flytta hit. Budskapet just nu verkar vara: Välkomna till Gotland! Vi vill gärna att du flyttar hit, men just nu har vi lite tight om plats i barnomsorgen, och det börjar bli lite många barn per vuxna... och i skolan drar vi också ner... Men du är välkommen hit!

Man häpnar!

Det är nu dags för regeringen att titta närmare på hur kommunerna faktiskt har det. Det diskuteras hjälp och stöd till företag som SAAB och Volvo. Men borde det inte diskuteras mer hur man kan stötta upp kommunerna innan hela den offentliga sektorn kollapsar?

Inga kommentarer: