fredag 26 mars 2010

En våldtäkt är alltid en våldtäkt

En våldtäkt är alltid en våldtäkt och kan aldrig försvaras. I Örnsköldsvik uppdagas nu häpnadsväckande händelser på en skola och i ett samhälle. Jag häpnar hur man försvarat förövaren och utsatt offret. Vi pratar om en kille som är dömd enligt svensk lag. Två gånger!

Det är bra att detta uppmärksammas. BO säger på DN:s hemsida att det finns stor okunskap hos vuxna om vad som händer på nätet, och jag kan bara hålla med. Det är viktigt att vi som vuxna finns på nätet och pratar med våra barn och ungdomar om vad som händer, vad man får, och vad man inte får. Nätet är inte laglöst land. Det som är förbjudet att säga rakt ut i verkligheten får man inte heller skriva på nätet.

Nu i vår har vi tex på vår skola uppdagat flera facebook-grupper som inte varit helt genomtänkta. Då har vi kontaktat berörda elever och deras föräldrar, och grupperna har försvunnit.

Jag tycker att det är givet att vi som vuxna, både hemma och i skolan, pratar med våra barn och ungdomar om detta. Och i ovan nämnda fall var faktiskt pojken dömd. Två gånger. Att då skuldbelägga flickan är tragiskt. Jag hade hoppats att vi i Sverige nått längre än så här.

Inga kommentarer: