lördag 27 mars 2010

Vad sker på nätet?

Läser på Newsmill idag det Jessica Anker skriver. Hon undrar om det är det skolans ansvar att lära eleverna om rätten till sina kroppar och vikten av respekt för varandra? Hon skriver också att det inte är okej att skriva vad som helst på datorn, att bara för att du sitter bakom en skärm så kan du inte skriva vad som helst, som du inte skulle ha sagt ansikte mot ansikte.

Jag tror att hon där har själva knutpunkten av det hela. Det är så lätt att sitta hemma, på skolan, på bussen och tycka. Och säga. Och kränka. Då kan du skriva det du aldrig någonsin skulle ha sagt om du stod öga mot öga med personen.

Att diskutera etik i skolan ser jag som självklart. Och speciellt viktigt är etik på nätet. Tyvärr är många ungdomar omedvetna om vilka konsekvenser det de skriver på nätet kan få. Här har skolan ett självklart uppdrag. Men ett stort ansvar vilar också på föräldrarna.

Vet du vad ditt barn gör på nätet? Vet du vilka facebookgrupper ditt barn är med i? Vet du vad ditt barn bloggar om, och vilka bilder som hon/han publicerar? Svarar du nej på någon av ovanstående frågor så bör du ta reda på det.

Och hur uttrycker du egentligen dig själv?

Inga kommentarer: