lördag 1 maj 2010

Mer lokal mat på kommunala fat!

Jag lyssnar sällan på Radio Gotland, det skall jag erkänna. Men igår på väg till fagningen var radion igång i bilen. Då fick jag höra att Radio Gotland låtit en konsult granska Gotlands kommuns inköp för att se hur mycket som är inköpt lokalt och hur mycket som fraktas hit från fastlandet.

Intressant!

Resultatet visar att Gotlands kommun är lika dålig som andra kommuner på att handla lokalt. Och att man felaktigt hänvisar till LOU (lagen om offentlig upphandling) när man anvisar varför man handlar som man gör. Det handlar istället om kunskap, eller brist på kunskap hur man kan göra när man upphandlar.

Det här är precis vad vi i Centerpartiets "matgrupp" pratat om och vill jobba för. Mer lokal mat på kommunala fat! Och det går! Det visar även konsultrapporten.

Det går att ställa krav i upphandlingar. Det kan vara krav på hur vi vill att djurhållningen skall vara. Det kan vara krav på hur stor %-andel kött som korven skall innehålla. Det går också dela på upphandlingarna, och göra flera små. En upphandling för potatis, en för morötter, en för mejeriprodukter. Då får mindre företag en chans att konkurrera med de större.

Mer lokal mat på kommunala fat!

Inga kommentarer: