torsdag 27 maj 2010

Sudret på hugget

På jobbet genomförs varje år resor med 9:e klasserna. De kallas för "Sudret på hugget" och är en studieresa som bekostas av elevföretaget. Syftet är att visa eleverna att det finns mer i Sverige än södra Gotland, och att det finns olika möjligheter till utbildning och yrken.
I tisdags morse bar det av med 41 elever mot huvudstaden. Dag 1 var det mycket resa; båt, buss och tunnelbana innan vi var framme vid vandrarhemmet. Sen väntade en guidad tur på Judiska museet. Ett gripande och tänkvärt studiebesök, och en introduktion inför elevernas vidare resa till Polen på temat tolerans.
Dag två hade jag förmånen att få åka med på studiebesök på polishögskolan. Vi möttes av fyra trevliga gotländska aspiranter som visade oss runt i mindre grupper. Eftersom det pågick slutövning inför examen, så fick vi se demostrationer, rån, kravallpolis, snatteri m.m. Allt som rollspel i träning inför kommande händelser. Häftigaste upplevelsen tyckte eleverna var när vi fick se hur de simulerade olika situationer i ett datorprogram där de agerade inför en storbildsskärm och läraren kunde anpassa situationen efter hur aspiranten agerade.
Andra studiebesöket för dagen var på riksdagen. Där fick vi en guidad tur av en elevs syster som jobbar där som allianssamordnare för moderaterna. På kort varsel ställde hon upp och vi alla som var med uppskattade en tur i maktens korridorer.
Vi kunde bland annat konstatera att Fredrik Reinfeldt inte har så långt till jobbet. Och att det är taggtråd på taket intill hans hus.
Efter två intensiva dagar åkte jag hem till Gotland och eleverna åkte tillsammans med 4 lärare vidare på sin toleransresa till Polen. Jag är helt säker på att de kommer att få en härlig, lärorik, intressant resa.

Inga kommentarer: