torsdag 16 juli 2009

Staten måste gå in

DN har i några dagar haft en artikelserie om influensan som befaras slå till i höst med ny kraft. Idag skriver de om att Sverige fått sitt första riktigt svåra fall. Kommuner och landsting gör sig beredda och vaccin är beställt inför en kommande massvaccinering.

Världen idag ser helt annorlunda ut sedan "Spanska sjukan" och "Ryska snuvan". Samtidigt som vi har tillgång till mer avancerad sjukvård och vaccin, så är det en helt annan rörlighet i världen. På några timmar kan man förflytta sig i stort sett var som helst, och därmed kan spridningen också få en snabbare och annorlunda omfattning.

Tidigare idag läste jag om att staten inte tänker gå in och subventionera vaccinationen. Kostnaden kommer att landa på redan hårt ansträngda kommuner och landsting. Även om en till synes liten summa på 100 kr per vaccination (det krävs 2 vaccinationer) tas ut så är det för dyrt för vissa i vårt land. Att vaccinera sig mot pandemin får inte bli en socioekonomisk fråga. Här måste staten gå in och garantera alla svenskars lika värde. Oavsett plånbok.

Inga kommentarer: