onsdag 6 april 2011

Vad är en enskild väg värd?

I morgon är det sammanträde med Tekniska nämnden igen. Jag har inte varit med på ett tag på grund av semesterresan, men nu är det dags.

Det är stora beslut som skall tas i morgon. Ett handlar om huruvida det skall vara parkeringsavgifter i Visby, hela, delar av, eller inte alls under året. Utredningar har gjorts, som inte varit av bästa kvalitet, och synpunkterna har varit många. Nu hoppas jag det finns ett ordentligt underlag till beslut i morgon. För finns det inte ett genomarbetat sådant så tycker jag inte att man skall ta beslut.

Ett annat beslut som skall upp på bordet är om regionen skall sluta att snöröja de enskilda vägarna utan statsbidrag - för att spara 1.6 miljoner (om jag inte minns fel). Det låter ju inte som ett komplicerat beslut kan man tycka, om man inte har sett kartan över alla dessa vägar. Vi fick den på mailen för ett tag sedan, och det är många vägar på ön som är enskilda utan statsbidrag.

Frågan man kan ställa sig är om det är regionens ansvar att snöröja för någons privata väg? Ja, det är det. För det är ofta inte bara en privat väg. Det kan vara en väg som leder ner till havet, till någon strand där någon vill vandra. Eller till en skog dit någon vill göra en utflykt. Om regionen frånsäger sig alla åtaganden på dessa vägar har de som bor vid dem rätt att sätta upp skyltar som förbjuder andra att köra där. De kan sätta upp bommar som hindrar folk från att ta sig fram till skogen, stranden, ängen - eller vad det vara må. Vill vi ha det så?

Det regionen också gör, om man frånsäger sig ansvaret, är att man tar sin hand från landsbygden. Det bor faktiskt folk vid dessa vägar. Det är familjer med barn som skall med skolbussen. Hur blir det på vintern? Det är gamla människor som kanske bott hela sitt liv i samma hus, och som nu vill bo kvar, men behöver hemtjänst. Hur blir det för dem?

Är det här en rättvis fördelning av regionens resurser? Vi inom Centergruppen tycker absolut inte att det är det. Att täcka kostnaden för att införa bussiga kortet i stadstrafiken genom att ta bort vinterväghållningen på de enskilda vägarna utan stadsbidrag är ett slag i ansiktet på alla som bor på landsbygden.

Hela Gotland skall leva. Inte bara delar. Jag hoppas Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har förstånd nog att inse konsekvenserna av ett eventuellt beslut, och att det därför inte tas något beslut om detta i morgon.

Jag lär återkomma.


Inga kommentarer: