söndag 25 januari 2009

Besparingar i Gotlands kommun

Det skall sparas, och det skall sparas mycket i Gotlands kommun. 153 personal inom barnomsorg och skola kommer ev. att varslas på grund av att barnkullarna minskar. På arbetsplatser diskuteras hur och vad man kan spara på. En sak som skulle/borde vara en otrolig ekonomisk vinning - eftersom det absolut inte fungerar just nu är ITC.

ITC är en organisation som byggts upp i kommunen och som skall fungera som IT-support. I den bästa av världar är det dessa (oftast män) som kommer när man kallar. När datorn inte beter sig som den skall så rapporterar man det och någon kommer och fixar. Låter det bra? Jo, det tycker jag också, på pappret. I verkligheten fungerar det annorlunda.

I verkligheten har vi datorer på jobbet (7-9-skola) som vi ärvt från gymnasieskolan. Det är gamla burkar och tjocka skärmar. Skärmar som flimrar och burkar som blir överhettade. På dessa datorer skall elever ha egna konton där de loggar in själva. Fast när de loggar in själva kommer de inte alltid åt de stödprogram (talsyntes osv.) som de är i behov av.

Rätt som det är när de skriver kommer det felmeddelanden och texten de skrivit försvinner. Det har hänt flera gånger så nu spar vi texter både på deras konton och på USB. Här pratar jag inte om avancerad användning av datorerna, utan ett grundläggande krav att kunna använda dem som skrivmaskiner/skrivhjälpmedel!

Så när datorerna inte funkar mailar vi ITC. Som kanske kommer, om de har tid. Det kan ta någon vecka. Och då är det en kille som flyttar burkar och kablar. Och en annan kille som fixar programmen. Och ibland måste man ju bara komma och titta vad det är innan man kan fixa det.

För dessa skitdatorer tror jag vi betalar 1500 kr/dator/år till ITC. Helt horribelt!

Då tror jag att kommunen skulle spara pengar om man t ex på min arbetsplats hade en anställd IT-pedagog/tekniker som skötte utrustningen och inspirerade med program. Sen torde vi tjäna på att själva äga och fixa datorerna. Det kan omöjligt bli sämre än denna kolloss som inte kommunen verkar kunna hantera.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tips! Gör ditt egna usb.
Kollade på webben och fick syn på ett tips om hur man gör en egen usb pinne. Kolla får du se!

Anonym sa...

Ikväll var jag på föräldramöte i din skola. Vi föräldrar satt i ett välutrustat klassrum med smartboard och flera, nya datorer med plattskärm. Man sade att alla klassrum ska se ut så till hösten, tekniskt välutrustade. Så dina gamla, ärvda och överhettade datorer verkar vara ett minne blott.....det nämndes i alla fall ingenting om dem.
Mien

Anna Andersson sa...

Det låter gott, och jag vet att det finns hopp bortom skärmen. Avtalet med ITC har upprört fler och ev. går det att tråckla sig ur. Förhandlingar pågår. Men varför bygga upp en organisation som så uppenbart inte fungerar! Vår eminenta bildlärare har gjort en fantastisk karikatyr som sitter på kanslistens vägg om ITC. Värd att titta på!
/Anna

Anonym sa...

På en skola jag arbetade på hade en lärare nedsatt tjänst för att ta hand om datorerna. Det var en KVINNA! Man kunde boka tid med henne för att gå igenom Economa och IFS tex. Hade man bekymmer åtgärdades det direkt. Inte som nu. Man köper ett program, Bonniers trafikskola. Man har inte behörighet att installera det. Man måste be om hjälp. Inget händer. Man ber och ber och ber. Och sedan är terminen slut och det blev ingenting av någonting. Programmet, som kostat 600, kom aldrig till användning.