söndag 4 januari 2009

Världens blickar är borta från Kina

Under OS var världens blickar på Kina. Och Kina putsade fasaden och städade upp i hörnen. Alla dresserades att uppföra sig och visa upp en fin fasad. Redan innan OS tillhörde jag dem som ansåg att en bojkott av invigningen från politiskt håll hade varit önskvärd. Som en markering att vi inte accepterar hur Kinas regering beter sig mot sin befolkning. Men världen var feg. Kina är en stor och ny ekonomi, och världens länder fegade ur av rädsla för att förlora marknadsandelar.

Bakom den putsade fasaden pågick en mjölkskandal som myndigheterna mörkade, för att inte skada Kinas anseende under OS. Att tusentals barn blev allvarligt sjuka och dog struntade den kommunistiska regimen i. En mer eller mindre...?

Idag kan man läsa i DN att regimkritiker skrivit under ett manifest på årsdagen av FN:s deklaration för mänskliga rättigheter. Då slår regimen till igen. Oliktänkande och människor som vill uttrycka sin fri åsikt tas in till förhör och fängslas. Föräldrar som protesterar mot att deras barn blivit sjuka och dött i mjölkskandalen tystas. Föräldrar som förlorat sina barn när en skola rasat tystas och varnas för att prata med media.

Välkommen till det verkliga Kina. Vart var världens protester under OS? Vart är världens protester idag, nu när kommunismen visar sitt verkliga ansikte?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det behöver inte vara så slätstruket som media alltid ger sken utav. Har du läst någon kinesisk eller asiatisk tidning, eller för den delen varit på plats där för att se något hända? Kanske du har någon du känner som befunnit sig där som kan kinesiska och har kunnat från fram inhemsk korrekt information?

Tycker inte du, rent logiskt, att det låter konstigt att någon blir fängslad för att dom skriver på ett manifest eller hjälper till att organisera en föräldragrupp? Jämför med här.

Varför tillskriver vi Kineserna en sådan dumhet? Är dom monster? Varför vet vi att dom är dumhuvuden och idioter? Vem från början är det som yppat det och tränat in oss i den tankegången? Har vi någonsin haft egen personlig erfarenhet från något sådant så att vi VET att det kan vara så som det står i media?

Det kan, by all means, vara så, jag säger inte annat, men admit, rent logiskt, sannolikheten att det är så, är så liten att det är större chans att det är en lögn. Det finns fler saker i görningen som har lett fram till gripandena.

Det har säkerligen kommit varningar, flera stycken. Dom har säkert bjudit in personerna till samtal. Om och om igen försökt på fredliga sätt att stoppa dom. Det står inget i media om något sådant. Varför? Tror inte det har med något konspirerande att göra. Tror bara att det förakt vi i väst känner för alla andra kulturer som vägrar göra som vi gör demokratiskt, skapar lögner i media i form av halvsanningar som får det att låta värre än det är.

Anonym sa...

En journalist censurerar alltså sin egen text i ren irritation och i förakt över att det inte är som han vill att det ska vara. Och ingen säger emot eftersom det talar till oss övriga på en ren grundläggande känslomässig nivå (djuriskt låga nivån av hat mot allt nytt eller annorlunda).