fredag 1 maj 2009

Mitt första majtal

Om jag hade hållit ett tal idag, skulle det ha handlat om mod.

Det skulle ha handlat om mod att förändra den antika funktion som kallas för LAS. LAS har i dagens samhälle överlevt sig själv. Den var bra när den infördes, det behövdes anställningstrygghet på arbetsmarknaden, men samhället förändras och lagstiftningen har inte hängt med.

Idag jobbar man inte 40 år på samma arbetsplats. Idag har vi en dynamisk arbetsmarknad där utveckling borde premieras. Där det borde premieras att man vill något, och att man vågar prova olika arbetsområden och arbetsuppgifter. LAS har inte hängt med. LAS är en kvarleva från ett industrisamhälle som inte längre existerar. Därför bör den förändras. Det har Centerpartiet mod att göra. Vänster vrålar stopp! Rör inte vår LAS! Livrädda för förändring klamrar de sig fast vid en relikt från 1800-talets industrisamhälle.

Det som sker med dagens LAS är att utveckling bromsas. I tex. Gotlands Kommun är det idag omfattande varsel lagda inom barnomsorg och skola. Kommunals medlemmar är värst drabbade. Ett 100-tal har fått besked om varsel. Dagar har räknats (och räknats fel) och varsel har fått tas tillbaka och getts till nya personer. I den här soppan är det LAS som gäller. Det handlar enbart om anställningstid i Gotlands Kommun. Det handlar inte om personkännedom, om kunskap i yrket, om erfarenhet, om trygghet för de barn och elever som personalen arbetar med. Det handlar enbart om LAS. Många av mina vänner i 40-års åldern har fått tråkiga besked de senaste veckorna. Kompetenta personer med en otrolig erfarenhet och vilja till utveckling. Men eftersom det handlar om anställningstid, LAS, så blir det de som får gå.

Därför säger jag att vi måste ha mod att förändra! Det är klart att det skall finnas anställningsskydd. Självklart. Men när systemet har blivit ett hinder i sig - då är det dags att våga förändra. Då är det dags att skrota det som uppenbarligen inte fungerar och skapa något nytt som är anpassat till dagens samhälle och som inte missgynnar de yngre på arbetsmarknaden.

Ha mod att se över LAS! Det är inte så läskigt som ni tror!

Det här skulle jag ha sagt, om jag hade talat idag.

Inga kommentarer: