lördag 31 januari 2009

Resultatrapport

Dotterns lag hade jätteroligt och kämpade som små djur! Resultatet blev två oavgjorda matcher (1-1) och två uddamålsförluster (0-1). Ganska nöjda tror jag de var ändå, och trötta! På hemvägen pratade dottern redan om den kommande revanschen som skall ske nästa år...

Jag måste också tillägga att dottern gjorde mål. Hon blev enligt egen utsago så glad att hon nästan började gråta! Hon kvitterade till 1-1 i andra matchen. Stolt och lycklig var och är hon. På vägen hem klassade hon det som sitt första "riktiga" mål i en match, och gissa om hon kommer att berätta om det på måndag i skolan?!

Fotboll hela helgen

I helgen är det fotboll som gäller. Det är "Teamsportia-cup" som går av stapeln. Tidigare Domus-cup, Coopforum-cup, OBS-cup. Kärt barn har många namn. Men i år har den pågått i 30 år. En inomhusturnering som går dygnet runt från fredag kväll till lördag kväll.

Äldsta dotterns lag skall vara med. De spelar mellan 18 och 19.30 ikväll. Varje match är 12 minuter, med 1 minuts paus mellan matcherna. Tight schema och full fart!

Kul skall det bli i alla fall. Att sitta med på avbytarbänken och hjälpa till lite. Återkommer med resultatrapport.

torsdag 29 januari 2009

ÄNTLIGEN!!

Äntligen har det hänt! Som jag har tjatat och som jag har frågat! Nu är en lag mot gromning på gång. En lag som skall skydda unga tjejer på nätet mot att bli uppraggade av äldre killar/män/gubbar. Det var på tiden!

Jag har mailat Annie Johansson i justitieutskottet, jag har chattat med Beatrice Ask, och båda har sagt att det är på gång, det är på gång...

...och sen har mindre viktigare lagar, som tex. FRA och IPRED-lagen trätt i kraft och jag har väntat och väntat.

I förslaget, som ännu skall till lagrådet står det att Gromningen inte är straffbar förrän gromaren vidtar en åtgärd för att ordna en fysisk träff. Beatrice Ask ger exempel: - Om man först skapar kontakt och sedan till exempel bokar ett hotellrum, skickar pengar till biljetter, hyr en bil för att hämta barnet eller mejlar hotelladressen till barnet och bestämmer tid för träffen då ska man kunna straffas.
Jag kan tycka att det är lite flatt. Det bör räcka med att skapa en kontakt och föreslå sexuellt utbyte. Har det gått så långt som bokningar av hotell och biljetter så är det stor risk att barnet ifråga redan farit illa ut, och det är väl inte det vi vill. Vi vill ju med lagen stoppa pedofilen innan något händer. Sen förstår även jag att det kan vara svårt att finna en lagstiftning där detta passar in, men det är viktigt att lagen blir vass!

Så jag ser lagförslaget som ett första steg, ett steg i rätt riktning - men inte tillräckligt. Nu kanske äntligen tjejerna som är ute på nätet kan få lite skydd. Nu kanske de äntligen kan få vara lite mer ifred. Signalen som lagen ger är i alla fall att det är olagligt att ragga småtjejer på nätet. Och det är bra!

ÄNTLIGEN!

onsdag 28 januari 2009

Tolerans och medvetenhet

Tolerans och medvetenhet får eleverna på vår skola när de under år 9 åker till Polen på studieresa. Då besöker de bland annat Auschwitz och beskådar förintelsens konsekvenser. Det de läser om i skolan blir verklighet och de får se historien på plats.

I går på förintelsens minnesdag gjordes ett radioreportage med personal och elever via Radio Gotland. Du kan lyssna på det här.

Låt historien bli levande, och låt oss aldrig glömma!

Påvens beslut fortsätter att uppröra

Jag sitter just nu och tittar på uppdrag granskning, och man blir beklämd över de uttalande som SSPX biskopen Williams gjorde/gör när han säger att inga judar gasades ihjäl under andra världskriget. Man häpnar! Efter att biskopen gjort uttalandet, trots att judiska organisationer uppyst honom om biskopens uttalande så tog påven bort organisationens bannlysning dagarna efter Uppdrag gransknings reportage.

Det är tragiskt! Vad menar påven med detta? Menar påven att förintelsen är en överdriven händelse som eventuellt inte ägt rum? Jag säger som många andra i världen. Det är dags för påven att bekänna färg!

måndag 26 januari 2009

Våndan av parkeringsavgifter

I Gotlands kommun har det diskuteras fram och tillbaka ett längre tag. Senast nu i höst var det uppe ett förslag i tekniska nämnden till parkeringsavgifter i och runt Visby innerstad. Stor protest från många håll. Folk förutspådde att innerstadshandeln skulle gå en mörk framtid till mötes om avgifter infördes.

Jag förstår inte vad folk är rädda för!

Efter en tur på fastlandet kan jag snabbt konstatera att de har p-avgifter, och verkar överleva. I Växjö har de, sedan jag var där sist i november, anlagt en jättefin ny och stor parkeringsplats ett hundratal meter från centrum. 3 kronor per timme kostade det att parkera där. Och inte dog jag av att gå dessa 100 meter till gågatan och shoppingcentrumet, fastän det var minusgrader och snålblåst.

Så jag förstår inte problemet. Är det någon som på allvar tror att handeln i Visby kommer att minska om man reglerar parkeringen?

Även i Oskarshamns centrum är det p-avgifter som gäller.

I dagens läge när det haglar besparingar och indragningar över kommunen så ser jag det som självklart att inför dessa avgifter. Om dessutom alternativet är att spara in på andra håll. Synd bara att beslutet blev en kompromiss, och inte blev taget fullt ut.

söndag 25 januari 2009

Besparingar i Gotlands kommun

Det skall sparas, och det skall sparas mycket i Gotlands kommun. 153 personal inom barnomsorg och skola kommer ev. att varslas på grund av att barnkullarna minskar. På arbetsplatser diskuteras hur och vad man kan spara på. En sak som skulle/borde vara en otrolig ekonomisk vinning - eftersom det absolut inte fungerar just nu är ITC.

ITC är en organisation som byggts upp i kommunen och som skall fungera som IT-support. I den bästa av världar är det dessa (oftast män) som kommer när man kallar. När datorn inte beter sig som den skall så rapporterar man det och någon kommer och fixar. Låter det bra? Jo, det tycker jag också, på pappret. I verkligheten fungerar det annorlunda.

I verkligheten har vi datorer på jobbet (7-9-skola) som vi ärvt från gymnasieskolan. Det är gamla burkar och tjocka skärmar. Skärmar som flimrar och burkar som blir överhettade. På dessa datorer skall elever ha egna konton där de loggar in själva. Fast när de loggar in själva kommer de inte alltid åt de stödprogram (talsyntes osv.) som de är i behov av.

Rätt som det är när de skriver kommer det felmeddelanden och texten de skrivit försvinner. Det har hänt flera gånger så nu spar vi texter både på deras konton och på USB. Här pratar jag inte om avancerad användning av datorerna, utan ett grundläggande krav att kunna använda dem som skrivmaskiner/skrivhjälpmedel!

Så när datorerna inte funkar mailar vi ITC. Som kanske kommer, om de har tid. Det kan ta någon vecka. Och då är det en kille som flyttar burkar och kablar. Och en annan kille som fixar programmen. Och ibland måste man ju bara komma och titta vad det är innan man kan fixa det.

För dessa skitdatorer tror jag vi betalar 1500 kr/dator/år till ITC. Helt horribelt!

Då tror jag att kommunen skulle spara pengar om man t ex på min arbetsplats hade en anställd IT-pedagog/tekniker som skötte utrustningen och inspirerade med program. Sen torde vi tjäna på att själva äga och fixa datorerna. Det kan omöjligt bli sämre än denna kolloss som inte kommunen verkar kunna hantera.

Vaknar till en ny dag.

Jag vaknar till en ny dag där dimman ligger tät över fälten. Dimman verkar också ligga tät i påven, Benedictus XVI:s huvud. Nu har han fått en "ingivelse" och hävt bannlysningen av en extremt konservativ organisation inom katolska kyrkan, SSPX. Organisationen har kopplingar till rasism, högerextremism och förintelseförnekare.

Är det detta katolska kyrkan vill bli förknippade med? Å andra sidan kanske man inte skall bli förvånad efter att ha hört påvens jultal där han beskrev homosexualitet som en förstörelse av Guds verk.

Tolerans? Inte här inte.

fredag 23 januari 2009

Dagarna de går och går

Det finns en "mamma-mu-sång" som heter: Dagarna de går och går efter varandra.... Så är mitt liv just nu. Full fart! Full fart på jobbet och full fart hemma. Planering inför nationella prov blandas med smutsig tvätt (sonen har spelat fotboll på världens geggigaste fotbollsplan, varit målvakt och kastat sig rakt i geggan...) och skjutsning till ridning och kalas. Någon brist på sysselsättning är det då inte.

Samtidigt har jag precis avslutat min svenskakurs. Igår skickade jag in min slutgiltiga version av uppsatsen och redan idag fick jag mitt betyg.... VG!!!! Hurra!!! Och jag som kände mig helt sänkt efter förra helgen. Där ser man...

Lite förändringar i texten blev det. Bland annat lyckades jag baka in Cecilia Wikströms motion om en litterär kanon i skolan som jag av en slump sprang på. Hon har lagt in en sådan motion varje år sedan 2006. Då skapade den debatt. De senaste har gått obemärkta förbi... Vi får se vad Riksdagen beslutar.

Så ikväll kanske jag firar med ett glas vin. För mer än ett får det knappast bli när jag skall köra till stallet i morgon förmiddag med sonen. Dags för ridning igen! Och sen är det kalas här på eftermiddagen, och dottern skall på kalas på badet mellan 16-18, och på söndag är det fotboll....osv.. osv...

söndag 18 januari 2009

Forskningsresultat

Resultatet av min forksning på tvättning av mobiltelefoner visar att SonyEricssons vikbara modell som heter z310 i kan tvättas i tvättmaskinen. Efter en timme i sagda maskin så går det att messa och ringa med telefonen. Displayen måste dock vinklas på ett speciellt sätt för att bli tydlig, men den funkar!

Kanske något för marknadsföringen. Z310i - telefonen som tål en rejäl tvätt!

Kan man tvätta en mobiltelefon

Om man kan tvätta en mobiltelefon är en av de stora konsumentfrågorna i dagens Sverige. För att gå forskningen till mötes så har jag igår testat om en av SonyEricssons modeller tål att tvättas. För säkerhetsskull testade jag den i tvättmaskinen, ett vanligt standardprogram, 40 grader.

Äldsta dottern var inte lika lycklig över min vilja att testa. Det var nämligen hennes telefon, som hon av någon outgrundlig anledning lät ligga kvar i fickan på jeansen som hon lagt i tvätten.

Så när den snurrat runt i ungefär en timme i maskinen kom en efterlysning. Maskinen stoppades, mobilen plockades ut, och isär. Tårar och snor blandades med tvättvatten som varsamt torkades bort. Mobilen lades på elementet för torkning.

Nu på morgonen har jag satt ihop den igen och kört i laddaren. Och döm om min förvåning när den faktiskt laddar!! Nu återstår att se om den fungerar också, vi räknar liksom inte med det.

Återkommer.

lördag 17 januari 2009

Sista dagen med gänget

Igår var sista dagen med gänget. Gänget som gått kurs i 1½ år för att skaffa 4-9-lärarbehörighet i svenska. Igår var det opponering och försvar av uppsatser. Något ringrostig på den punkten satte jag mig för att lyssna hur de andra lagt upp sitt försvar. Jag tyckte jag hade fullständig koll på läget, men sen när det blev min tur så svullnar tungan i munnen och jag säger inte alls allting så där strukturerat och snyggt som jag tänkt när jag opponerar. Och jag tycker jag låter tafflig i mitt försvar av min uppsats....

Sen var det färd hemåt för att hinna med båten som gick 21.10. Straxt innan 01.00 var jag hemma i natt, med tankar som snurrade i huvudet om vad jag sagt och inte sagt. Och vad jag borde sagt.

Så idag känner jag mig som en urvriden disktrasa som hunden tuggat lite lätt på.

Men jag antar att det hela gått okej i alla fall. Kompetteringar skall in tills på fredag, och sen när mina poäng väl blivit registrerade så kan jag begära ut ett examensintyg. Och då kan jag titulera mig 4-9-lärare. Så jag antar att man kan säga att jag tagit examen... Eller snart i alla fall..

torsdag 15 januari 2009

Jag är på gång

Nu är jag på gång. På gång att ge mig i väg till båten för vidare färd till Växjö. I morgon är det seminarium med opponering på min och andras uppsatser. Så nu fixar jag det sista med logistiken inför resan. Vart barnen skall vara. Vem som skall hämta och lämna. Var välling och gosedjur finns, och snuttefiltar....

söndag 11 januari 2009

LAS behöver omarbetas

DN debatt skriver idag Magnus Henrekson att LAS måste avvecklas. Jag håller delvis med honom, men vill inte vara lika drastisk. LAS skapades 1974. Det är snart 40 år sedan! Mycket händer på arbetsmarknaden på 40 år och lagstiftningen bör anpassas till det.

Anställningstrygghet är viktigt, men inte till vilket pris som helst. På dagens dynamiska arbetsmarknad känns LAS som ett förlegat system som behövs ses över. Med devisen sist in - först ut har få unga en chans att få in foten på arbetsmarknaden, och många äldre kanske tvekar att lämna en fast anställning för att pröva något nytt.

Samtidigt måste det finnas någon form av trygghet för den anställde, en trygghet som finns oberoende om man är fackligt ansluten eller inte.

Magnus Henrekson skriver avslutningsvis: "Det nuvarande systemet för att skapa trygghet levererar visserligen inte detta utan är en produkt av en svunnen tid med lägre dynamik på arbetsmarknaden och i praktiken livstidsanställningar. Men samtidigt är omställnings- och inkomststrygghet viktiga och starkt efterfrågade nyttigheter, särskilt i tider av stora omställningsbehov och hög konkurrens. Det är därför hög tid att påbörja en konstruktiv diskussion om hur trygghet för den enskilde ska kunna uppnås på dagens dynamiska och hårt konkurrensutsatta arbetsmarknad. "

Jag kan inte annat än hålla med. LAS skapades när anställningar var på livstid. När folk jobbade på samma arbetsplats i 50 år och därefter kvitterade ut en guldklocka. Arbetsmarknaden ser inte ut så idag, och då bör systemet anpassas. Att väga säga att LAS behöver förändras innebär inte att man är motståndare till anställningstrygghet (jag är själv fackligt aktiv). Att våga säga att LAS behöver förändras är att vara realist.

fredag 9 januari 2009

Nu är den klar

Nu är den klar. Mitt examensarbete, om man kan kalla det så. Min uppsats som avslutar min svenskakurs som jag gått. Nästa fredag bär det av mot Växjö, och försvar skall mobiliseras och opponering skall verkställas. Sen kan jag titulera mig 4-9 lärare i svenska. Tjoho!
Nu ligger den i min dator och "gottar till sig" och väntar på den sista kamratresponsen innan jag finjusterar för slutlig inlämning på söndag.

Så nu är 1½ års deltidsstudier avklarade. Vad skall jag göra sen?

tisdag 6 januari 2009

Skridskor i snålblåst

Idag var vi ett helt gäng på isen. Den stora isen har blivit snötäckt, men med hjälp av skyfflar och hårt arbetande föräldrar så blev en plätt isfri för hockeyspel. Runt omkring skottades små gångar som man kunde åka en runda på. 22 personer var vi där idag! Till lunch serverades grillad korv och varm choklad. Supergott när det är superkallt!Det var lite av en flashback för många av oss, vi som umgåtts sedan tidiga tonår, och då åkt på andra isar och spelat andra matcher under loven. Nu är det våra barn som åker... och vi förstås. Dock måste jag vidhålla att jag föredrar sommar framför vinter. Alltså hellre en solsemester än en vintersemester! Hellre Thailand än fjällen.


söndag 4 januari 2009

Världens blickar är borta från Kina

Under OS var världens blickar på Kina. Och Kina putsade fasaden och städade upp i hörnen. Alla dresserades att uppföra sig och visa upp en fin fasad. Redan innan OS tillhörde jag dem som ansåg att en bojkott av invigningen från politiskt håll hade varit önskvärd. Som en markering att vi inte accepterar hur Kinas regering beter sig mot sin befolkning. Men världen var feg. Kina är en stor och ny ekonomi, och världens länder fegade ur av rädsla för att förlora marknadsandelar.

Bakom den putsade fasaden pågick en mjölkskandal som myndigheterna mörkade, för att inte skada Kinas anseende under OS. Att tusentals barn blev allvarligt sjuka och dog struntade den kommunistiska regimen i. En mer eller mindre...?

Idag kan man läsa i DN att regimkritiker skrivit under ett manifest på årsdagen av FN:s deklaration för mänskliga rättigheter. Då slår regimen till igen. Oliktänkande och människor som vill uttrycka sin fri åsikt tas in till förhör och fängslas. Föräldrar som protesterar mot att deras barn blivit sjuka och dött i mjölkskandalen tystas. Föräldrar som förlorat sina barn när en skola rasat tystas och varnas för att prata med media.

Välkommen till det verkliga Kina. Vart var världens protester under OS? Vart är världens protester idag, nu när kommunismen visar sitt verkliga ansikte?

lördag 3 januari 2009

Motion och rörelse

Motion och rörelse har det blivit som start på nya året, och så mera mat förstås...

Häromdagen var vi och åkte skridskor (läs; åkte på stövlarna) på en jätteisvät. Det är fältet där vi brukar släppa kalvarna på våren som är totalt täckt av is. Under isen är det ungefär en decimeter djupt vilket gör det säkert att åka, även om isen är nog tjock nu. Ascoolt! Som sonen skulle säga.

I går var kompisarna nere och åkte med barnen, då var jag och äldsta dottern på Boda Borg i Follingbo. Det var kusinerna, som de flesta är bra mycket äldre än mina barn, som tagit initiativ till att göra något tillsammans innan "fastlänningarna" åkte tillbaka efter julledigheten. Kul! Så jag klättrade, och kröp, och klurade... Något jag definitivt vill göra om!

Idag har vi varit och grattat en kompis som fyller 30. Sonen och äldsta dottern passade på att leka med kompisar istället och har varit och åkt skridskor. Dottern noterade att hon ramlat 22 gånger, sen valde hon att åka på stövlarna istället.

Och ikväll snöar det... så det blir väl pulka i morgon kan man tro.

torsdag 1 januari 2009

Nytt år!

Och årets första blogginlägg när bara året är en timme gammalt...

Nyårsfirandet får mig att inse vilken betydelse ens vänner har. De vi firat nyår med ikväll är samma vänner som vi växt upp med. Samma vänner som vi i stort sett umgåtts med sedan vi var i yngre tonåren, och det är ju ett tag sen nu...

Vänner som känner en utan och innan. Vänner som finns där om man behöver dem. Vänner som vet, och som man delar glädje och sorg med. Det är värt mycket!

Nu sover resten av familjen sött, och jag skall njuta av en liten stund för mig själv.