fredag 23 april 2010

Heja kommunismen!

Heja kommunismen! Eller inte.

Det är tragiskt att läsa på DN idag att man nu i Kina (igen?!) tvångssteriliserar män och kvinnor i ett led att hindra dem från att skaffa fler än ett barn. De som nu är arresterade i väntan på tvångssterilisering anses, enligt artikeln, "speciellt benägna att bryta famljeplaneringsregeln".

Amnesty international fördömer det hela och uppmanar folk att skicka protester till borgmästaren i Puning City. Grundregeln för Kinas statliga familjeplanering som infördes på 70-talet, är ett barn per familj. Fler kan tillåtas om det första barnet är en flicka. Bara det är tragiskt. Att man värderar flickor så mycket lägre än pojkar.

Det komiska, om det nu är något som är komiskt i detta, är att de som har pengar kan köpa sig fria. De kan betala de böter som man åläggs för att ha flera barn. Detta om något rimmar väl illa med kommunismens grundtanke.

Många i världen hyste förhoppningar inför OS i Bejing att Kina skulle reformeras och moderinseras, att mänskliga rättigheter skulle börja respekteras. Istället visar Kina om och om igen upp kommunismen sig från sin sämsta sida, med hård centralstyrning av befolkningen.

Sterilisering, censur av internet och fängslade regimkritiker.

Det är dags att inse att kommunism inte är demokratisk folkvilja, och aldrig har varit. De kommunistiska regimer som verkat en längre tid i vårt moderna samhälle har samtliga blivit styrda av en korrupt makthungrig manlig elit. (Kina, Sovjetunionen, Cuba och NordKorea)

Heja kommunismen! Eller inte.

9 kommentarer:

Emil sa...

korruption har alltid gått hand i hand med statssocialism, vill man inte bli behandlad som boskap får man muta tjänstemännen. utan fri media som kan rapportera om statens gärningar och förhindra tjänstemännen att gynna sig på andras bekostnad, mänskliga rättigheter som säger att man inte kan tvinga människor på det viset och en fri marknad så frodas korruption, det är ingen slump att frihet från korruption hör ihop med ekonomisk frihet (se Heritages indexering av ekonomisk frihet)

Anonym sa...

Om jag inte missminner mig så var det en gång ett annat land där man också tvångssteriliserade vissa av sina medborgare även om bevekelsegrunden var en annan. Sverige tror jag visst att det var...........

Anonym sa...

Ja det finns ju alltid folk som ivrigt försvarar allt vad kommunisterna CCP begår, hängivna soldater som säkerligen sjunger Mao sånger i skymningen. Ett klassiskt sätt är att man istället påvisar vad andra länder någongång i tiden har gjort, för att flytta fokus från vad som sker nu. På detta sätt anser de att de har rättfärdigat övergreppen och de otaliga mänskliga brott som CCP begick, begår och kommer begå.

Mr_v sa...

Oj, jag som innan jag var övertygad kommunist innan jag läste det här vansinnigt skarpa blogginlägget. Nu får jag tänka om.
Fast Kina kan väl knappast längre kallas för kommunistiskt ens på pappret. Det är ju det marknadsekonomiska undret som alla nyliberaler så längtande stirrar på. Ingen besvärande demokratifasad att försöka upprätthålla och inga besvärande miljöregleringar att ta hänsyn till när man skördar TILLVÄXT.
Njä, nästa gång du vill slå in vidöppna dörrar med slägga får du ge dig på Venezuela eller Kuba.

Anonym sa...

Vore det inte bättre om man införde en global enbarnspolitik, i samband med förlossningen av första barnet så steriliseras modern och fadern.

Då skulle problemet med överbefolkning lösa sig på några generationer.

Anna Andersson sa...

Håller helt med om det skamliga i att vi även i Sverige tvångssteriliserade. Oavsett bevekelsegrund är det inte människovärdigt att staten tar sig rätten till något sådant.

Jo, visst är det öppna dörrar som slås in. Men ibland behöver man påminna om att de är just öppna. Att de finns. Världen ser, men vill inte se.

Världen såg Kina under OS, och blundade. Man trodde i sin enfald att det skulle bli bättre, men ingen förändring skedde.

Sen är många av världens industriländer så rädda om sina ekonomier, att man inte vågar komma på kant med Kina genom att kritisera.

Extremism i alla dess former är enligt min mening av ondo. Om det så är extremism åt vänster eller åt höger. Det kvittar.

Anonym sa...

Tragiskt och tragiskt, i Japan vill man hellre ha flickor (men det talas det inte så mycket om - eftersom det inte drabbar flickor eller kvinnor) och i Kina hellre pojkar. Vad är det med det då? I Kina beror det på att männen har försörjningsbördan och därigenom kan ta hand om sina föräldrar. I Sverige vet jag inte, men oavsett om det skulle visa sig finnas en preferens åt något håll så låtsas vi såklart att allting är på millimetern och att inga preferenser finns.

En del tänder på män och en del tänder på kvinnor. En del gillar Aftonbladet och en del gillar Expressen. I en del länder finns mätbara preferenser för kön. Har svårt att tycka att det skulle vara något att förfära sig över. Vore konstigare om det inte fanns några preferenser, att allt bara råkar balansera exakt jämnt...

Anonym sa...

Sedan vet jag inte vad det skulle vara så förfärligt med att man inte får ha mer än två barn (det är dem som steriliseras) i ett land med 1,3 miljarder människor. Snarare sund policy. I Sverige är det förbjudet att ge pengar till den man har sex med. Skulle inte förvåna mig om man i Kina förfäras över det. Fattar inte varför vi älskar att hacka på Kina. Majoriteten av kineserna får det snabbt allt bättre och det kan man delvis tacka en klok om än odemokratisk regering för.

Anna Andersson sa...

Jag hackar inte på Kineserna, jag önskar dem allt gott. Jag önskar att de får del av det välstånd som är på gång att skapas i landet. Jag önskar att de får rätt att uttrycka sina åsikter utan att bli fängslade. Jag önskar att de får tillgång till ett oscensurerat internet. Det är snarare att supporta dem än att hacka på dem.