torsdag 15 april 2010

Vulkanutbrott

Ibland händer udda saker. I morgon bitti kommer det att ligga en lapp i vår brevlåda att vår fastlandstidning tyvärr inte kommit, på grund av problem med flyget. Sådant händer ibland. Det udda med morgondagens inställda tidning är att den är utebliven på grund av vulkanutbrott.

Det är med lite skrämmande fascination jag tittat på TV ikväll, hur askmolnet från Island rör sig över Europa och stänger den ena flygplatsen efter den andra.

Ingen vet hur länge det kommer att pågå. Ingen vet hur länge vinden kommer att ligga på åt det här hållet. Det blottar en sårbarhet i vårt moderna samhälle, och olika katastrofmyndigheter jobbar för högtryck.

I och med att vi bor på en ö så påverkas vi lite extra av det hela. Helt plötsligt stryps ett färdsätt, och vi kan bara ta oss till och från ön via båt. Nu känns det än mer relevant med snabbgående färjor med täta avgångar. Kommer Destination Gotland att sätta in extraturer?

Det är tur att vi har mycket av det vi behöver på ön. Och det känns tryggt att vi har ett modernt sjukhus där kompetens finns om olyckan eller sjukdomen är framme. Men hur är det om det sker en större olycka? Fungerar ambulanshelikoptern?

Det som återstår att se är hur kommunens katastrofberedskap fungerar i detta läge. Vad är plan B om detta kommer att pågå länge?

Inga kommentarer: