fredag 11 april 2008

Kriminalisera gromning - NU!

Jag har med fasa följt sökandet efter Engla i Stjärnsund. Det måste vara varje förälders mardröm som utspelas där. Ingen skall behöva få uppleva det som hennes föräldrar upplever nu.

Kvällstidningarna och DN har bland annat rapporterat att den nu häktade "42-åringen" har haft inslag av barnpornografi på sin dator, samt att han rört sig på olika internetforum där han utgett sig för att vara någon annan. Detta för att få kontakt med barn. I dagens Sverige är det fullt tillåtet för vuxna att på olika barn- och ungdomsforum komma med sexuella förslag till barn och ungdomar. Fruktansvärt tycker jag! Det känns otäckt att behöva instruera min 9-åring som går ut på nätet om dess faror. Skall hon verkligen redan nu behöva veta hur vuxenvärlden kan bete sig? Samtidigt vet jag att jag måste informera henne, sådan är verkligheten idag.

DN hade för ett tag sen en utmärkt artikelserie om gromning, vuxna som försöker ragga barn och ungdomar på nätet. Hur mycket jag än pratar med mitt barn om att vara försiktig på nätet, och hur mycket skolorna än tar upp det i undervisningen så kommer det ändå att finnas barn och ungdomar som tycker det är spännande att ta den där otillåtna kontakten. "Det händer inte mig"... Och hur mycket jag än pratar och visar på farorna så kommer hon kanske att få sexuella förslag från någon som är inne på hennes forum.

I en undersökning som jag gjorde i år 9 bland 25 elever så säger 100% att de tror det är vanligt att ungdomar blir uppraggade på nätet. 62% av eleverna säger att de vet någon som blivit utsatt för sexuella förslag på internet. Skrämmande höga siffror tycker jag!

DN skriver i nämnda artikel: "I Sverige är det fortfarande lagligt att skapa en relation till ett barn via internet och utveckla den i sexuellt syfte. Gromare som använder nätet som kontaktlänk till barnens sovrum riskerar ingenting.Så är det inte i Storbritannien. Där slår lagen fast att gromning är ett allvarligt lagbrott. Om man som vuxen kommunicerar med ett barn yngre än 16 år, till exempel via internet, och sedan reser för att möta eller möter barnet eller arrangerar en resa för barnet i syfte att ägna sig åt olagliga sexuella aktiviteter med samma barn då kan man dömas till fängelse."

DN skriver vidare: "Hittills har 185 gromare polisanmälts. Samtliga har via internet lyckats dupera barn till ett eller flera fysiska möten, och i många fall har gromaren utsatt barnet för sexuella övergrepp."

Oavsett om "42-åringen" är delaktig i Englas försvinnande så menar jag att svensk lagstiftning är alldeles för lam och efter sin tid. Det är dags att se till barnens bästa, och det är dags att lagstiftningen följer teknikens utveckling.

Kriminalisera gromning - NU!

Inga kommentarer: