lördag 12 april 2008

Vet du vad ditt barn gör på nätet?

Vet du vad ditt barn gör på nätet? Den frågan blir viktigare och viktigare att ställa i dagens samhälle. När mer och fler aktiviteter flyttas ut på internet - en anonym arena - så blir också spelreglerna förändrade. Både mobbare och pedofiler har tillgång till våra barn och ungdomar - ända in i deras rum om de sitter ensamma med datorn. Många barn och ungdomar är aktiva på olika forum på internet. Där spelar de ganska ofta roller, de låtsas vara någon annan och de låtsas även ha en annan ålder. Detta är inget farligt eller onaturligt, utan ofta en del i rollprovandet inför vuxenlivet.

Vad de däremot behöver medvetandegöras om är att andra också kan spela roller. DN citerar idag psykiatrikern Ulf Åsgård: "- Det blir mer och mer så att pedofiler använder nätet för att få kontakt. Man uppträder under pseudonym och alias, säger Ulf Åsgård. " Att som föräldrer vara medveten om detta är viktigt. Att som förälder prata med sina barn om vad de gör på nätet är livsviktigt. Många av de pedofiler som rör sig på ungdomssajterna är slipade och jobbar länge på att skapa förtroende. De övertalar bit för bit barnet att till sist gå över den slutliga gränsen. Det kan vara att skicka en bild på sig själv, visa upp sig via webkameran eller att träffas fysiskt. Bilder som hamnar på internet försvinner aldrig. De sprids, och sprids...

Här är du som föräldrer livsviktig. Sätt dig bredvid ditt barn vid datorn. Kolla vilka sajter som besöks. Prata om farorna med nätet. Tillåt inte att hon/han lägger ut bilder, eller i alla fall inte vilka bilder som helst. Prata om att man aldrig lämnar ut uppgifter som kan identifiera. Gör du det här som förälder så gör du mycket för ditt barn. Be barnet/ungdomen att säga till om någon skriver något obehagligt på dess forum. Spara det skrivna, och anmäl! Inte bara till abuse - utan polisanmäl!

Till sist; sätt press på din närmaste riksdagsledamot! Kräv att gromning kriminaliseras - NU!

Inga kommentarer: