lördag 15 november 2008

Glasklart från Jordbruksverket

Det kom ett brev från jordbruksverket i brevlådan, med ändrade regler för handjursbidrag. Den som förstår texten vid en första genomläsning vinner ett hemligt pris. När börjar hållandeperioden?
Hållandeperioden börjar 2 månader före det att djuret lämnar din besättning för att gå till slakt när det gäller stutar under 22 månader och tjurar. För stutar som är över 22 månader vid slakt är motsvarande period 4 månader för att du ska kunna få dubbla handjursbidrag. Med de ändrade reglerna innebär det att din inrapportering för handjuret måste ha kommit in till CDB innan hållandeperioden kan påbörjas. Det räcker inte att du håller djuret under den tid som gäller för godkänd hållandeperiod räknat från den dag djuret kom in till din besättning, om du inte har rapporterat till CDB. Det avgörande för hållandeperiodens start är alltså att din rapportering kommer in till CDB senast den första dagen i hållandeperioden. I vissa fall godkänns även att rapportering kommer in till CDB inom 7 dagar efter den första dagen i hållandeperioden (se exempel 1, på baksidan).


Frågor som jag har på texten till dig som läsare:

* När skall du rapportera in djuren?

* När skall inrapporteringen ha kommit in till CDB?

Och så tycker de att det är konstigt att lantbrukarna har fel i sina rapporteringar ibland...

2 kommentarer:

Mille sa...

Ha, ha, känner igen det.
På fråga A svarar jag 2 mån före slakt för stutar < 22 mån samt för tjurar. 4 mån före slakt för stutar > 22 mån.
På B svarar jag före rapportering enligt A.
Rätt???

Anna Andersson sa...

Du vinner! Jag antar att det är rätt, eller så säger vi att det är det - bara för att du orkade läsa texten! Vinsten är en middag hemma hos oss för hela familjen när ni är på Gotland nästa gång, alternativt en reflex som skickas med posten.
/Anna