lördag 1 november 2008

Svar från förvaltningschefen

I går fick jag svar från förvaltningschefen på mitt brev om besparingar. Jag publicerar det här i sin helhet, även om det är långt.

Hej!
Återigen tack för ditt mail med både glädjeämnen och orosmoln!Till att börja med så har vi just nu en rejäl *holmgång* såväl medtekniska förvaltningen som med de entreprenörer som har fått jobben men inte lever upp till vad som är utlovat. Vi kan bara beklaga att det dyktupp saker efterhand och att det dröjt/dröjer innan vi får till den miljö vi önskar kring skolan.

När det gäller lärartjänster och ekonomi så arbetar vi just nu på tvånivåer. Den ena handlar om den budget som är planerad för skolaninnevarande läsår och den andra om vad som BUN kommer att bestämma isitt budgetbeslut inför 2009. Denna andra delen får vi vänta och se vadsom beslutas och hur det påverkar.

Den första delen som du hänvisar till hänger ihop med hur skolan är bemannad i förhållande till vilka pengar som finns. Ofta vill man jämföra vad den ena respektive andra skolan har, men det är så att barn- o utbildningsnämnden ( o egentligen kommunnivån) fördelar pengar per elev i grundskolan. Resurserna är lika för alla elever oavsett var de går i skolan, dvs oavsett kommunal eller friskola.Det som har hänt i år var ju att rektor anställde personal till sin skola utefter planerat antal elever och när då ett antal i sent skede gick till Fardhem så gick pengarna dit, men rektor stod kvar med en för stor kostym när det gäller personal och har nu att anpassa sin personal till det antal elever som finns. Så sker ju på alla skolor varje år, men i det här fallet blev det ju en oplanerad händelse.

Detta har i praktiken inneburit att skolan haft för mycket personal jämfört med andra, men det har säkert vara bra på många olika sätt. Naturligtvis måste rektor genomföra sitt arbete med det bästa för ögonen och också informera kring sitt arbete.

Utan att kunna svara exakt vad som just planeras och vad som ligger bakom eventuella rykten, så träffar idag för- och grundskolechefen Mats Hanell rektor och kommer att sätta sig in i situationen och vad som kommer att ske. Han kommer i början av veckan att återkoppla till dig.

Med önskan om en trevlig helg
Peter Molin

Jag tycker det är ett bra och pedagogiskt svar, även om vi har olika syn på olika bitar. Ja, vi vet att skolan har haft för mycket personal och att man skall anpassa, men i samma sena skede försvann ju även en av personalen. Man har anställt 1.5 personal extra med anledning av eleverna som kom från Fardhem och nu vill man spara in dessa 1.5. Den matematiken får jag inte att gå ihop.

Jag skall närmare ta reda på exakt hur många elever som flyttat upp till Hemse kontra det antal som gick vidare till 7:an. Då borde man få fram en mellanskillnad och den exakta ökningen.

Sen undrar vi föräldrar också över vad man använder för principer när man varslar personal. Varför ta bort ALL personal som jobbar i 6:an sista terminen? Är det smart?

På tisdag är det skolråd, och då lär det bli stor uppslutning, har jag hört...

Protesterna fortsätter!

Inga kommentarer: