söndag 30 november 2008

Adventsmys

Äntligen första advent! Det blir så mycket mysigare när man kan tända alla ljus i alla fönster. Det blir inte så mörkt fastän det är mörkt. I går kväll var vi och åt adventsmiddag hos en granne. De brukar ha traditionsenlig bjudning första advent. God mat och trevligt umgänge!

Idag skall vi ut i skogen. I mormors skog. Där ska vi snoka reda på ett par fina granar att ha som adventsgranar utomhus. En till mormor och en till oss. Sen blir det traditionsenlig julskyltning på Hemse med dans kring granen och godispåse till alla barn.

Och ikväll skall vi tända lite ljus, dricka lite glögg och njuta av mörkret.

torsdag 27 november 2008

HBT på vischan

Nu är det intensiva dagar. Vi har besök från huvudstaden och kusins kille. Han är omtänksam nog att komma ut till skolan jag jobbar för att snacka HBT med ungdomarna. Helt suveränt! Och nödvändigt. Det man inte vet något om är man rädd för. Och det finns säkert de på skolan som själva funderar över sin sexuella läggning.

I morgon är det heldag med info igen, och sen skall vi fira första advent tillsammans. Mysigt!

tisdag 25 november 2008

Se det snöar...

Så blev det vinter. I några dagar i alla fall. Det ser inte mycket ut på bilden, men drivorna går en bit över knähöjd! Sonen var tapper och gav sig ut för att skotta trädgårdsgången igår. Det tog honom en timme nästan! Det blev ett extra tillskott till månadspengen för en sådan prestation.


Idag var jag i Visby på en mycket intressant skyddsombudsutbildning och fick nöjet att gå längs strandpromenaden på väg till och från utbildningslokalen. Kände mig tvungen att ta ett (något suddigt) foto av "Kallis" där det festades vilt i somras. Var ni inte själva på plats kanske ni har sett SOS Gute på kanal 5 på torsdagar, hur vissa betedde sig. Eller inte betedde sig. Inte lika mycket party nu, men vackrare, eller hur?
På tal om Kallis och party så fällde vår blivande länspolismästare Carin Götblad ett befriande uttalande angående festandet. Diskussionen har gått hyfsat hög här på ön om att det inte bör serveras så frikostigt just under den sk. Stockholmsveckan. Carin tänker medverka till begränsningar under nästa sommar och sa att: "jag kände igen några av snorungarna från Stockholm". Befriande. Välkommen till Gotland igen Carin!

Radio Gotland fortsätter

Radio Gotland fortsätter att bevaka protesterna mot nedskärningarna i barnomsorg och skola. Nu har vårt lokala uppror spridit sig. Ännu inte i stora proportioner, men jag hoppas på mera. Du kan läsa här om hur det går. Kommunstyrelsens ordförande var tydligen också intervjuad i programmet eter idag, något jag missade men som mannen lyssnade på. Han var måttligt imponerad.

söndag 23 november 2008

Protesterna rullar in

Protesterna mot besparingar i skola och barnomsorg rullar in till kommunen i en sakta ström. Jag lägger ut en kopia på brevet här. Ifall nu någon råkar läsa, som bor på Gotland, och känner att man vill protestera. Det är också fritt att sprida protesten via vänner och bekanta. Ju fler vi är som står upp och säger att det är nog, ju bättre är det!

Skoluppror!

Nu är det nog! Hjälp oss att protestera mot besparingarna inom skola och barnomsorg. Skicka en protest, så fort du kan, till kommunstyrelsen - du får gärna skriva av den kursiverade texten nedan om du vill. Det är viktigt att vi alla ställer upp och protesterar på bred front.

Till kommunstyrelsen i Gotlands kommun.
Nu är det nog! Vi går inte med på mer besparingar på våra barn och ungdomar. Ledningen i kommunen måste se över hur pengarna fördelas mellan förvaltningarna. Att spara på barnen nu är ett kortsiktigt tänkande som skapar stora kostnader i framtiden. Vi vägrar gå med på det. Nu är det nog!

Här är mailadressen till ordförande i kommunstyrelsen:
eva.nypelius@gotland.se

och till kommunalrådet i opposition:
bjorn.jansson@gotland.se

Här är mailadressen till sekreteraren i kommunstyrelsen, då kommer det till hela styrelsen och blir offentlig handling:
ann.egefalk@gotland.se

Lägg gärna in lite personliga tankar också, och tala om vart ditt barn går i skolan/förskolan.

I morgon skall jag ta kontakt med yngsta dotterns dagis och be att föräldrarådet kallas ihop för att fortsätta protesterna. Någon måste ta barnens sida i det här.

Expressvisit i Stockholm

I torsdags var jag och några kollegor på expressvisisit i huvudstaden. Av någon anledning fanns det kompetensutvecklingspengar kvar på vårat konto, så vi bestämde att vi skulle kompetensutveckla oss i Stockholm. Båten upp och flyget hem gjorde en heldag som var hanterbar.

Vi började dagen med ett besök på myndigheten för skolutveckling för att titta på det specialpedagogiska material som finns att tillgå. Mycket spännande och en del mindre upphetsande hittade vi. Sen styrde vi kosan mot "English bookshop" som en av kollegorna hade kollat upp att den skulle ligga på Surbrunnsgatan. Två av kollegorna som var med hade även varit i denna fantastiska butik tidigare. Så glada i hågen och förväntansfulla så strosade vi iväg. Men inte hittade vi någon affär inte...

Till slut hittade vi en affär som sålde engelsk litteratur, med fokus på bilar, och frågade om de visste var "English bookshop" låg. Då sa de att den lades ner för 3 år sedan....

Hoppsan sa vi, som tydligen inte var riktigt uppdaterade. Och kollegan som googlat vart vi skulle fick motta vissa pikar angående källkritik...
Resten av eftermiddagen gick i shoppingens tecken. Det blev både lite julklappar från Buttericks, som för övrigt redan julskyltat, och nya kläder till barnens garderob.

onsdag 19 november 2008

Kan du balansera?

Sonen utmanade äldsta dottern vid frukosten. Kan du balansera flingpaketet? Jo, hon antog utmaningen. Jag var olyckligt ovetande om utmaningen och stod inne på badrummet.

Dottern ställde sig på kökssoffan och försökte nå taket med paketet, men det gick ju inte... så flingburken ramlade i golvet... och tog med sig dotterns oboyglas, som var fullt med oboy. Längs med vägen tippade även mjölkpaketet omkull och rann ut över bordet.

Oj, hörde jag från köket 5 minuter innan jag skulle åka till jobbet.

Det var bara att torka upp en geggig blandning av oboy och flingor från golvet, och på bordet, och på dynan på kökssoffan. Sonen hävdade när vi åkte till dagis att han var säker på att hon skulle klara det. De har lovat att inte göra balansövningar vid matbordet igen.

tisdag 18 november 2008

Ledare med skönt tänk

Gotlands Tidningars ledarsida skriver idag Eva Bofride ett skönt inlägg i debatten kring att det från årskiftet blir "friskt" att vara transvestit. Jag kan bara instämma i en bra ledare.

Samma ämne berördes häromdagen av min kära kusin på hans blogg, även det värt en genomläsning, eller hur!?

Protesterna rullar på

Protesterna mot neddragningarna i skolan rullar på. Idag ringde Radio Gotland och ville komma ut till skolan för att intervjua mig och grannen om skrivelsen till kommunen. Imorse när vi slog upp lokaltidningen så står det att barn- och utbildningsnämnden bestämt att det skall sparas in 35miljoner nästa år. Hur är inte specificerat ännu, men att det drabbar alla är givet.

Vi fattar att det måste sparas, men inte hur mycket som helst och till vilket pris som helst. Kl.16 sänds inslaget i Radio Gotland. Det går att lyssna från webben via länken om du vill.

söndag 16 november 2008

bollen rullar vidare

Nu har jag och grannen jobbat vidare på vårt uppdrag med skolprotesten. Vi har skrivit ihop ett brev som samtliga skolor på Gotland kommer att få där vi ber personalen att dela ut brevet till alla föräldrar. Brevet är detsamma som delades ut på Högbyskolan i fredags, och som grannen hittills bara fått positiv respons på.

Vi uppmanar alla föräldrar att ta kontakt med kommunledningen, via mail, och uttrycka sin oro inför planerade besparingar inom barnomsorg och skola.

Bollen är i rullning, sen får vi se vart det leder.

lördag 15 november 2008

Glasklart från Jordbruksverket

Det kom ett brev från jordbruksverket i brevlådan, med ändrade regler för handjursbidrag. Den som förstår texten vid en första genomläsning vinner ett hemligt pris. När börjar hållandeperioden?
Hållandeperioden börjar 2 månader före det att djuret lämnar din besättning för att gå till slakt när det gäller stutar under 22 månader och tjurar. För stutar som är över 22 månader vid slakt är motsvarande period 4 månader för att du ska kunna få dubbla handjursbidrag. Med de ändrade reglerna innebär det att din inrapportering för handjuret måste ha kommit in till CDB innan hållandeperioden kan påbörjas. Det räcker inte att du håller djuret under den tid som gäller för godkänd hållandeperiod räknat från den dag djuret kom in till din besättning, om du inte har rapporterat till CDB. Det avgörande för hållandeperiodens start är alltså att din rapportering kommer in till CDB senast den första dagen i hållandeperioden. I vissa fall godkänns även att rapportering kommer in till CDB inom 7 dagar efter den första dagen i hållandeperioden (se exempel 1, på baksidan).


Frågor som jag har på texten till dig som läsare:

* När skall du rapportera in djuren?

* När skall inrapporteringen ha kommit in till CDB?

Och så tycker de att det är konstigt att lantbrukarna har fel i sina rapporteringar ibland...

Nyord

Sonen yttrade ett nytt ord igår kväll vid maten:
- Mamma, det där gjorde jag i övergår!

Tja, varför inte?! Det heter ju övermorgon. Varför inte övergår?

fredag 14 november 2008

Tärningen är kastad

Efter en intensiv vecka hinner jag äntligen blogga lite. I veckan som varit har det varit möte på dotterns skola med de lokala politikerna. Det var ett bra möte, som jag tyvärr inte hann närvara på. Men kontentan är som alltid annars att det inte finns pengar. Vad vi som föräldrar tycker är att nu är det faktiskt nog. Så efter konfererande så bestämdes det att grannen och jag fick i uppdrag att skriva ihop ett upprop.

Det har vi gjort nu. Skoluppror! är rubriken...

Vi har idag delat ut lappen till alla barn på skolan, med uppmaningen att föräldrarna skall maila kommunstyrelsen och protestera mot fortsatta neddragningar inom barnomsorg och skola. På pappret till föräldrarna på dotterns skola finns även en uppmaning att maila rektor och visa sitt stöd i att han vågar stå emot sin överordnade när det gäller budget.

I helgen skall vi sammanställa brev till samtliga skolor på Gotland, där det är meningen att samtliga föräldrar skall få ta del av brevet.

Så här ser brevet ut:
Till kommunstyrelsen i Gotlands kommun.
Nu är det nog! Vi går inte med på mer besparingar på våra barn och ungdomar. Ledningen i kommunen måste se över hur pengarna fördelas mellan förvaltningarna. Att spara på barnen nu är ett kortsiktigt tänkande som skapar stora kostnader i framtiden. Vi vägrar gå med på det. Nu är det nog!


Tärningen är således kastad. Nu får vi se vad som händer.

lördag 8 november 2008

Retur till Stockholm

Efter en dag med genomgång av källkritik, litteraturhänvisningar och källförteckningar. Blandat med söktips på diverse biblioteksarkiv så är jag nu i mörkret på väg tillbaka till Stockholm för att tillbringa kvällen i trevliga vänners sällskap. Och nej, jag har ingen pallad frukt i väskan. Ibland är det bra att lägga den i väskan för att ha till senare under resan. Då kan man sitta och softa på sin plats i tåget i lugn och ro...

Det jag skall göra nu på tillbakavägen är att söka igenom de olika arkiv och databaser som vi fick tips om i jakt på information till min kommande uppsats. Spännande men också lite läskigt. Är jag på rätt väg?? (Med uppsatsen alltså... tåget är på rätt väg, det vet jag ;) )

Jag har också pratat med de tappra själar som hemma har hand om mina underbara barn. Utan dem hade jag inte kunnat åka. Jag får belöna dem i morgon.

Egen tid

Lugnt och skönt på tåget, och lite egen tid. Inte så vanligt för mig. Fast jag saknar redan familjen...

Något som jag återupptagit för första gången på över ett år är betapet. Ett extremt vanebildande spel på nätet som man spelar online mot andra spelnördar. Gratis och hur kul som helst!

Varför inte prova du med? Min rating är uppe på 1315 nu...!

Rapport från en rymling

Nu har jag rymt. Hittills har resan gått bra och för närvarande befinner jag mig i en 1:a klassvagn straxt söder om Södertälje. Så här dags på morgonen är det lugnt och skönt. Tyst och stilla även på tåget. Efter diverse tips från de vana resenärerna som jag övernattat hos så har jag försett mig med både internetuppkoppling (gratis i 1:a klass...) och kaffe (också gratis). En frukt ligger i väskan och väntar till senare (även den gratis).

Jag har också blivit försäkrad om att bytet i Alvesta inte skall vara så komplicerat, så förhoppningsvis är jag i Växjö runt 10-snåret. Återstår då att se om min taxibeställning över nätet kommit fram, eller om jag måste ringa den lokala taxin... men det är småbekymmer.

torsdag 6 november 2008

Laddar för resa

I helgen är det dags. Kurs i Växjö. Så jag laddar, både kylskåp, barnens klädlådor och min kappsäck. För jag skall åka alldeles själv och vara borta i flera dagar!! Fredag kväll till söndag lunch. Kursen är på lördag, och för att slippa vara borta för länge så tar jag genvägen över Stockholm. Det blir flyg och tåg tur och retur, och sömn på kusins soffa i två nätter.

Hur som helst skall det bli kul och spännande. Nervöst också. Tänk om jag missar något tåg? Fast det ordnar sig väl.

Datorn skall med så jag återkommer om resans strapatser!

tisdag 4 november 2008

Skitdag

Idag har det varit en riktig skitdag. Trista besked på jobbet ang. besparingar och framtida arbetsuppgifter och trista besked från dotterns skola, se nedan.

Då är det skönt att avsluta det hela i ett svinkallt ridhus och bara rensa hjärnan medan man tittar på hästar som skrittar, travar, galloperar och kör dressyr. Det hela avslutas med lite kli på en panna och en varm hals.

Det är avslappnande att vara i närheten av djur.

Intet nytt under solen

Inga nyheter kom fram på skolrådet idag. De kriterier som Mats Hanell nämnde i sitt brev till mig är de som gäller. Frågan är hur många som uppfylls och av vem? Pengar skall sparas och rektor är skyldig att hålla budget. Han erkände och bad om ursäkt att han inte hade bättre koll på pengarna i våras, men det var turbulent kring tillblivandet av friskolan i Fardhem. Felräkningar blev det också när den lilla specialundervisningsgruppen lades ner, den som man nu fått starta upp igen...

Så nu drabbas alltså våra barn. Dubbelt anser vi.

På onsdag nästa vecka är det möte mellan politiker och personal och mellan politiker och föräldrar. Ett viktigt möte att gå på.

När det gäller skolmiljön så lovade rektorn att ta kontakt med berörd person för att ligga på. Själv har jag mailat ordföranden i tekniska nämnden ikväll.

Personalen har fortfarande inte fast telefon i huset.....!!!!

Nu är det nog!

måndag 3 november 2008

Sämst

Sonen kom nedrusande från övervåningen nu ikväll...
- Mamma, du är sämst i familjen!
Jag tittar lite frågande på honom, så han fortsätter triumferande:
- Nu har både jag och syrran klarat grävlingen!

Han syftar på Super Mario Galaxy och en grävling man skall "hoppa rumpa" bredvid för att sedan snurra iväg honom. Barnen har lyckats, jag har misslyckats.

Det kan jag bjuda på!

I morgon gäller det

I morgon är det skolråd på dotterns skola. Många föräldrar väntar svar på vad som kommer att gälla i vår. Jag och flera med mig har via mail med förvaltning och politiker försökt få rätsida på vad som är på gång. Detta fick jag av Mats Hanell idag som är chef för grundskolorna i området:

Anna !
Jag talade med Urho Airiman i fredags och fick då följande information;På tisdag (4 nov) har Urho kallat till skolråd där han kommer att informera om planeringen inför vårterminen. Det är för närvarande INTE klart vilka omflyttningar som kommer vidtas - bara att antalet lärare behöver minskas - mot den bakgrund Peter Molin beskriver i sitt svar till Dig.

I detta läge har Urho tre faktorer att ta hänsyn till;
- Kontinuitet för eleverna (att undvika alltför många lärarbyten)
- Att lärares utbildning/kompetens stämmer mot det uppdrag han/honhar.
- Lärarens anställningstid i kommunen

Dessa tre är inte rangordnade. De är framtagna i samarbete med lärarfacken som vägledning när det blir "för många" lärare på en skola.
Mvh/Mats Hanell

Tja, vad säger man. Han säger att det inte är bestämt vilka omflyttningar som kommer att ske, och det låter ju bra. Rektor sa tidigare att han ville förhindra ryktesspridning, att han vill informera om fakta. Och det är ju också bra.

Det man undrar är varför vissa i personalen då fått reda på att de är varslade? Eller är de inte det?

Tyvärr kan jag inte gå på skolrådet i morgon, jag måste med dottern i stallet. Men jag vet flera andra som skall gå och ser fram emot att få information fram emot kvällen.

söndag 2 november 2008

Barn i behov av särskilt stöd

Barn i behov av särskilt stöd har laglig rätt till det om man läser skollagen. På dotterns skola fanns en liten samundervisningsgrupp med barn i behov, som fungerade bra. Den tog man bort nu i höst. Det fanns inte behov hette det.

Nu när halva terminen gått så har man startat upp denna grupp igen. Det fanns visst behov i alla fall. Det är några elever, 3 tror jag, som går i den nu och i alla fall en av föräldrarna är väldigt nöjd och upplever att barnet har blivit lugnare och mår bra.

Jag har inte riktigt koll på alla som jobbar i den här gruppen, men hon som är fritidspedagog och jobbar med de här barnen är varslad. Så nu när man fått en grupp som fungerar, och barn som mår bra. Då skall man ta bort en vuxen som har blivit en trygghet! Är det smart? Jag hoppas att jag har fått fel information, men jag tror inte det.

En av mina kompisar är så upprörd så det ryker ur hennes öron. Hon ger sig ALDRIG säger hon. Om det behövs tänker hon dra in all tänkbar uppmärksamhet såsom lokaltidningarna, Expressen, Aftonbladet, Uppdrag Granskning osv.

Och jag kan lova er, hon menar allvar!

lördag 1 november 2008

Hur man hanterar elevpengar

Jag har även pratat med Anders Larsson (c), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden på telefon. Han var bra att prata med, det känns som om han lyssnar. Jag hoppas det är så. Jag frågade honom vad det är som gäller med elevpengen, om den skall följa eleven till den skola jag som förälder väljer.

Nu är det tydligen inte så. Elevpengen hanteras inom rektorsområdet, och även på linjen enligt Lena Celion som är ordförande i nämnden. Det betyder att min dotters elevpeng kan hamna på en annan skola i rektorsområdet om rektorn vill fördela så. Och är det så att det skall fördelas över hela linjen så kan min dotters peng hamna var som helst på hela södra Gotland.

Vaddå elevpeng? Är det bra att göra så? FÅR man göra så?

Svar från förvaltningschefen

I går fick jag svar från förvaltningschefen på mitt brev om besparingar. Jag publicerar det här i sin helhet, även om det är långt.

Hej!
Återigen tack för ditt mail med både glädjeämnen och orosmoln!Till att börja med så har vi just nu en rejäl *holmgång* såväl medtekniska förvaltningen som med de entreprenörer som har fått jobben men inte lever upp till vad som är utlovat. Vi kan bara beklaga att det dyktupp saker efterhand och att det dröjt/dröjer innan vi får till den miljö vi önskar kring skolan.

När det gäller lärartjänster och ekonomi så arbetar vi just nu på tvånivåer. Den ena handlar om den budget som är planerad för skolaninnevarande läsår och den andra om vad som BUN kommer att bestämma isitt budgetbeslut inför 2009. Denna andra delen får vi vänta och se vadsom beslutas och hur det påverkar.

Den första delen som du hänvisar till hänger ihop med hur skolan är bemannad i förhållande till vilka pengar som finns. Ofta vill man jämföra vad den ena respektive andra skolan har, men det är så att barn- o utbildningsnämnden ( o egentligen kommunnivån) fördelar pengar per elev i grundskolan. Resurserna är lika för alla elever oavsett var de går i skolan, dvs oavsett kommunal eller friskola.Det som har hänt i år var ju att rektor anställde personal till sin skola utefter planerat antal elever och när då ett antal i sent skede gick till Fardhem så gick pengarna dit, men rektor stod kvar med en för stor kostym när det gäller personal och har nu att anpassa sin personal till det antal elever som finns. Så sker ju på alla skolor varje år, men i det här fallet blev det ju en oplanerad händelse.

Detta har i praktiken inneburit att skolan haft för mycket personal jämfört med andra, men det har säkert vara bra på många olika sätt. Naturligtvis måste rektor genomföra sitt arbete med det bästa för ögonen och också informera kring sitt arbete.

Utan att kunna svara exakt vad som just planeras och vad som ligger bakom eventuella rykten, så träffar idag för- och grundskolechefen Mats Hanell rektor och kommer att sätta sig in i situationen och vad som kommer att ske. Han kommer i början av veckan att återkoppla till dig.

Med önskan om en trevlig helg
Peter Molin

Jag tycker det är ett bra och pedagogiskt svar, även om vi har olika syn på olika bitar. Ja, vi vet att skolan har haft för mycket personal och att man skall anpassa, men i samma sena skede försvann ju även en av personalen. Man har anställt 1.5 personal extra med anledning av eleverna som kom från Fardhem och nu vill man spara in dessa 1.5. Den matematiken får jag inte att gå ihop.

Jag skall närmare ta reda på exakt hur många elever som flyttat upp till Hemse kontra det antal som gick vidare till 7:an. Då borde man få fram en mellanskillnad och den exakta ökningen.

Sen undrar vi föräldrar också över vad man använder för principer när man varslar personal. Varför ta bort ALL personal som jobbar i 6:an sista terminen? Är det smart?

På tisdag är det skolråd, och då lär det bli stor uppslutning, har jag hört...

Protesterna fortsätter!