fredag 3 april 2009

Dålig tajming på "listbesked"

Gotlands kommun håller just nu på att förhandla om uppsägning av ett drygt 100-tal personal inom barnomsorg och skola. De flesta som berörs är inom kommunals område, och jobbar både i barnomsorg och skola. Resterande är pedagogisk personal och jobbar främst inom skolan.

Förhandlingarna har dragit ut på tiden, men nu har kommunen och kommunal kommit så långt som att en lista på 100 personal skall offentliggöras på måndag. 100 personer som "kan komma att sägas upp". Personerna kommer att uppmanas kontrollera sin anställningstid extra noga, för att rätt LAS-tid skall kunna räknas. Allt detta enligt dagens Gotlands Allehanda.

Det är olyckligt att beskedet om beslut kommer just idag. Och att beskeden till medarbetarna kommer på måndag. Skolorna går på påsklov idag, och det finns även personal inom kommunals område som har uppehållslön, och således även har påsklov.

Likadant var det innan sportlovet, då beskedet om vem som var övertalig på arbetsplatsen kom dagen innan lovet.

Det är olyckligt att man inte har bättre tajming med detta. Att personal går hem med en knut i magen av oro för vad som eventuellt kommer att ske nästa vecka är inte bra. Att personal går och väntar på telefonsamtal där de skall få besked att de står med på "100-listan" är absolut inte bra. Det borde man ha tänkt på både från fackets sida och från kommunens.

Som huvudskyddsombud på min arbetsplats skall jag i alla fall tala om vad jag tycker för berörda parter.

Inga kommentarer: