tisdag 7 april 2009

Pengar till kommunerna!

Jag har i flera inlägg berört hur Gotlands Kommun på grund av dålig ekonomi tvingas till stora neddragningar inom barnomsorg och skola. 100 personer som tillhör kommunals avtalsområde fick i går brev där de ombeds kontrollera sin anställningstid inför ett eventuellt varsel. Ett 35-tal lärare berörs också av kommande uppsägningar. Ja, barnantalet minskar, men inte i den omfattningen att 135 personer "inte behövs" inom barnomsorg och skola.

Idag läser jag glädjande nog i DN att regeringen presenterar ett omfattande stödpaket till kommunerna i vårpropositionen. I artiklen står det att:
För att motverka uppsägningar tillför vi i vårpropositionen 7 miljarder kronor till kommuner och landsting för nästa år. Det betalas som ett engångsbelopp i december och fördelas efter kommunernas befolkningsstorlek. 70 procent går till kommunerna, 30 procent till landstingen.

...Vi menar att en av de viktigaste prioriteringarna under kommande år blir att slå vakt om välfärdens kärnverksamheter. Det handlar om att värna huvuduppdraget i kommunerna och landstingen, där mycket av denna människonära del av politiken bedrivs.

Det känns bra, tycker jag, att regeringen hört och förstått budskapet från landets kommuner. De 7 miljarderna omfördelat efer kommunstorlek borde betyda ett stort tillskott till den strilande kommunala budgeten inför nästa år. Nu återstår det att se hur och om detta påverkar kommunens planerade varsel.

Inga kommentarer: