lördag 22 mars 2008

Påskägg

Nu i helgen konsumeras det en massa godis på alla håll. Så även här. Äldsta dottern är helt övertygad om att det är en viktig del av påsken att smaska godis, och det kan det väl få lov att vara.

Men varför inte fylla ett av påskäggen med böcker till dina barn? Om du inte vill köpa så gå till närmaste bibliotek och låna av deras skatter! En av de bästa saker du kan ge dina barn är att läsa för dem. Forskning har bevisat att barn som får "kulturellt kapital" hemifrån, dvs. har föräldrar eller andra vuxna som läser för dem och diskuterar böcker med dem, har det lättare i skolan. Och alla föräldrar vill väl att det skall gå bra för barnen i skolan?

Läs, läs, läs, läs!

Och fortsätt att läsa högt för dem innan de somnar, även om de kan läsa själva. Behöver du lästips så fråga på biblioteket, barnboksbibliotikarierna är pärlor när det gäller att hitta rätt böcker till barnen!

Just nu läser jag Harry Potter för stora tjejen, hon som går i 2:an. Vi är innen på bok nummer 2 och hon älskar det där lite lagom läskiga. Själv har hon läst ut alla Martin Widmarks mysterieböcker, så det är den sortens böcker hon är inne på just nu. Och de som handlar om hästar - så klart...

Sonen gillar lite olika böcker, han är 4½ år och har ingen riktig favorit just nu. Men Bamsetidningen är populär, och den skall läsas om och om igen. Samma tidning kväll efter kväll, och ja, han märker om man läser fel eftersom han kan allting utantill. Men ändå är det samma som skall läsas. Däremot har han varit fascinerad över döden under en period och ställt hundra frågor om allt. Vem lagar mat till honom om vi dör? Vad händer när man dör? Var är morfar? osv. Då letade vi böcker som utgångspunkt för prat med honom. "Dödenboken" är superbra, den har vi läst flera gånger. Många bra och kul bilder att titta på och också ha som utgångspunkt för att prata om saker som kanske inte alltid är helt enkla.

Yngsta dottern som snart är 7 månader läser inte så mycket böcker ännu, men hon har börjat gnaga på den första, som handlar om djur på gården. Det är en sån där "känna-bok" som jag är säker på att hon kommer att älska framöver.

Så vad jag vill säga med det här inlägget är att passa på och läs för barnen! Nu när det ändå är snöoväder utomhus, och man inte kan gå ut. Sätt er i soffan och läs tillsammans! Förutom att det är mysigt, så ger du dina barn en extra dos kulturellt kapital att ha med i livets ryggsäck.

GLAD PÅSK!

Inga kommentarer: